voeding om je hart gezond te houden

10 x voeding om je hart gezond te houden

Hart- en vaatziekten zijn veelvoorkomende gezondheidsproblemen. Gelukkig bestaan er vandaag de dag verschillende medicijnen die hart- en vaatziekten kunnen voorkomen of onder controle houden. Ook je levensstijl is ontzettend belangrijk om je hart gezond te houden. Gezond eten en voldoende beweging kunnen ervoor zorgen dat hart- en vaatziekten minder kans krijgen. Onlangs hebben we een artikel geschreven over hoe je thuis meer kunt bewegen. Vandaag gaan we het hebben over tien voedingsmiddelen die je hart gezond houden. Lees je mee?

1. Hart gezond houden met vette vis

Vette vis zoals zalm, haring, makreel en sardines zijn heel goed voor het hart. Deze vissoorten bevatten een grote hoeveelheid omega-3 vetzuren, die onder andere het risico op een onregelmatige hartslag verlagen. Het beste is om twee keer per week vette vis op het menu te zetten. Gelukkig is dat geen straf. Niets zo lekker als wilde zalm uit de vrije natuur! Ben je geen visliefhebber? Je kunt ook omega-3 vetzuren verkrijgen als voedingssupplement. 

2. Donkere chocolade goed voor het hart

Je verwacht het misschien niet, maar ook donkere chocolade is goed voor het hart. Wanneer je iedere dag een klein stukje donkere chocolade eet, heb je minder kans op het krijgen van een hartaanval of een beroerte. Donkere chocolade bevat componenten die de bloedstollingen- en ontstekingen kunnen verhelpen. Die je bloeddruk stabiel houden en je hart beschermen. Je eet het best chocolade met minstens zestig tot zeventig procent cacao. 

3. Havermout

Eerder hebben we al tips gegeven over een power ontbijt. Maar als je je ochtend wilt beginnen met een gezond ontbijt voor je hart, kies je best voor havermout. Havermout is rijk aan oplosbare vezels en die vezels verlagen het cholesterolgehalte in je bloed. Ze zorgen ervoor dat het cholesterolgehalte niet wordt opgenomen in de bloedbaan. Je kiest wel best voor havermout zonder suiker, dat is de gezondste variant. Nog een voordeel aan havermout? Het geeft je een voldaan gevoel waardoor je makkelijk tot na de middag verder kunt.

4. Bessen

Als je ook nog bessen aan de havermout toevoegt, maak je je gezonde ontbijtje helemaal compleet! Bessen bevatten namelijk antioxidanten die de bloeddruk verlagen en de bloedvaten verwijden. Als je regelmatig bosbessen en/of veenbessen eet, dan kan je hart- en vaatziekten voorkomen. Vind je havermout niet lekker? Je kunt de bessen ook mengen met je yoghurt of volkorengranen.

5. Citrusvruchten

Als je regelmatig sinaasappels of pompelmoezen nuttigt, dan heb je minder kans op een beroerte. Citrusvruchten bevatten veel vitamine C en dat zorgt er ook voor dat het risico op een hartaandoening vermindert. Wil je je hart gezond houden? Begin de dag dan met een glas versgeperst sinaasappel- of pompelmoessap. Je kunt het natuurlijk ook eten als je dat lekker vindt.

6. Noten en zaden

Amandelen, walnoten, pistachenoten, pinda’s en tal van andere noten bevatten vezels die goed zijn voor je hart. Daarnaast bevatten ze vitamine E en die helpt de slechte cholesterol in je bloed verlagen. Lijnzaden en walnoten bevatten dan weer veel omega-3 vetzuren, die ook het risico op hartproblemen verminderen. Snack je graag terwijl je naar televisie kijkt? Laat die zak chips dan eens liggen en kies voor een lekker handje noten.

7. Avocado’s

Avocado’s zitten bomvol vitaminen en mineralen. Daarnaast bevatten ze onverzadigde vetten die het risico op hartziekten en de cholesterol in je bloed verlagen. Je kunt een avocado rauw eten, maar je kunt hem ook prima in een groene smoothie verwerken als je dat lekkerder vindt. 

8. Broccoli, spinazie en boerenkool

In principe zijn alle groenten gezond. Om je hart gezond te houden, kies je best voor groene groenten. Deze groenten bevatten antioxidanten die je lichaam vrijmaken van schadelijke stoffen. Bovendien bevatten ze ook vitamines, mineralen, vezels en omega-3 vetzuren. Groene groenten verminderen de kans op hart- en vaatziekten op allerlei manieren. Je doet er dus goed aan om deze groenten wat vaker op het menu te zetten. Broccoli, spinazie en boerenkool zijn trouwens ook ideaal om in een groene smoothie te verwerken.

9. Granaatappels

Granaatappels, de eeuwenoude superfood! Granaatappels zitten boordevol antioxidanten die onder andere verharding van de slagaders voorkomen. Wanneer je iedere dag een granaatappel eet, verbetert ook de bloedstroom naar je hart. Eet je liever ‘gewone’ appels? Ook die bevatten veel gezonde stoffen!

10. Tomaten

Een laatste voedingsmiddel dat goed is voor je hart, is een tomaat. Tomaten bevatten antioxidanten die de slechte cholesterol in je bloed verlagen en je bloedvaten openhouden. Je hebt een lager risico op hartaanvallen en bovendien bevatten tomaten weinig calorieën en weinig suiker. Je kunt tomaten verwerken in een salade of er een heerlijke tomatensaus mee maken. Een tomatensapje kan ook erg lekker zijn!

Wil je lief zijn voor je hart? Dan doe je er goed aan om bovenstaande voedingsmiddelen wat vaker op het menu te zetten. Voor je hart vermijd je best voeding met veel cholesterol en verzadigd vet zoals boter, spek en worst. Ook andere vleeswaren, bewerkte voeding met veel suiker, frisdrank en te veel zout zijn gevaarlijk voor je hart. Je kunt deze voeding dus maar beter tot een minimum beperken!