Strengere aanpak zout in voedsel

Ja maar, zonder zout smaakt het me gewoon niet.

Eten zonder zout wordt door velen als smakeloos ervaren. Daarom maken we er niet alleen zelf veelvuldig gebruik van, maar doen voedsel- en drankproducenten bij voorbaat al zout in hun artikelen en te vaak in hoeveelheden, die de gezondheid kunnen aantasten.

Tegenstand

We worden ons steeds meer bewust van het feit dat, zeker in de wereld van de voeding, er bestanddelen in zitten, die er niet in thuis horen of in te grote hoeveelheden voorkomen. Het zout in voedsel is er daar eentje van, niet alleen omdat de invloed van zout op ons systeem ingrijpend kan zijn, maar vooral omdat het gaat om zo’n alledaags voedingsbestanddeel.
Op basis daarvan beginnen er steeds meer organisaties, zoals de Consumentenbond, met acties om producenten aan te sporen het zout in voedsel te verminderen.

Is zout zo slecht dan?

Naast de meest bekende functie als smaakversterker heeft het menselijk lichaam zout nodig voor de geleiding van zenuwprikkels (signalering vanuit de hersenen, die zorgen dat bepaalde acties uitgevoerd worden). Ook heeft zout een taak in de handhaving van de vochtbalans en de regeling van de bloeddruk. Het heeft dus wel degelijk nut.

Gezondheidsproblemen

Het probleem echter is, dat we in onze westerse maatschappij te veel zout binnen krijgen. Dat kan allerlei gevolgen hebben voor je gezondheid. Bloeddruk en vochtbalans raken uit evenwicht, je nieren krijgen het zwaar te verduren en dat weegt zelfs nog wat zwaarder, als je er niet voldoende bij drinkt. Net als bij zoveel andere stoffen, kan het lichaam veel compenseren, maar zijn er grenzen en met betrekking tot zout in voedsel overschrijden we die grens te vaak.

Voor een gezond lichaam moet ons leefpatroon aan een aantal voorwaarden voldoen, met name op gebied van voeding en beweging. Twee van de meest genoemde voedingsstoffen hierin zijn suiker en zout, maar gelukkig zijn beiden ook zulke alledaagse producten, dat we er relatief gemakkelijk iets aan kunnen doen. Wij als individu nemen zelf dergelijke initiatieven en als voedselproducenten hun producten willen blijven verkopen, zullen ze aan die vraag voor ‘minder zout in voedsel’ moeten gaan voldoen.