Voorkom migraine met deze tips - Blogvitaal

Voorkom migraine met deze tips

Heb je last van migraine? Dan ben je niet alleen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking regelmatig een migraineaanval. Zodra je zo’n aanval hebt, is er weinig meer aan te doen: medicatie en rust in een donkere, koele kamer zijn dan de beste opties. Maar als je weet dat je gevoelig bent voor migraine, kun je een aantal maatregelen nemen om je risico te verkleinen. Lees verder en ontdek hoe een goede zonnebril, een donker scherm en een screendoek met zuignappen je kunnen helpen.

Wat is migraine?

Migraine is veel meer dan gewone hoofdpijn. Het is een intense, kloppende pijn die wel 72 uur kan aanhouden. Vaak gaat een aanval gepaard met visuele verstoringen zoals lichtflitsen of blinde vlekken, waardoor je niet meer kunt functioneren.

Wat zijn de triggers van migraine?

  • Stress;
  • Bepaalde voedingsmiddelen;
  • Hormonale schommelingen;
  • Slaapgebrek;
  • Fel licht;
  • Benauwde hitte.

Tips om migraine te voorkomen

Je levensstijl aanpassen kan helpen om migraine-triggers te vermijden, alleen heb je op je hormonale schommelingen (over het algemeen) niet zoveel invloed. Iets wat je wel redelijk makkelijk kunt aanpassen, is de hoeveelheid fel licht dat je ogen moeten verwerken. 

Draag een goede zonnebril

Licht is een veelvoorkomende trigger voor migraine. Vergeet het idee dat je alleen een zonnebril mag dragen als de zon schijnt; draag er een op elke felle dag, of de lucht nu blauw of grijs is. Kies voor een bril met een FL41-filter, die effectief UV-licht blokkeert en je ogen beschermt.

Installeer goede zonwering

Fel licht door je ramen kan net zo storend zijn als buitenlicht en altijd maar met je gordijnen dicht zitten is ook geen optie. Zonwering met zuignappen, zoals die van SunWise, biedt uitkomst. Deze zonwering houdt je huis donkerder, wat migraineaanvallen kan helpen voorkomen. Ook houdt het de temperatuur in huis op warme dagen aangenamer, waardoor je meteen een andere trigger elimineert.

Gebruik een donker beeldscherm

Beperk je schermtijd zoveel mogelijk. Als dat niet lukt, pas dan je scherminstellingen aan. Je beeldscherm heel donker zetten is niet erg effectief en kan zelfs averechts werken, omdat het contrast met je omgeving dan te groot wordt. Zet je beeldscherm daarom op roodlicht-modus om blauw licht te verminderen. Blauw licht vermoeit je ogen, waardoor je meer risico op migraine hebt.

Beheers je triggers zelf

Ben je heel gevoelig voor migraine? Probeer dan een goede zonnebril–wij raden de Multilens Alex migrainebril aan–pas je beeldscherm aan en installeer zonwering met zuignappen. Bij SunWise vind je goedkope, hoogwaardige zonwering; zo vind je er zonwering voor je dakkapel vanaf €20! Ook voor andere ramen ben je voordelig uit. Daarbij wordt de zonwering speciaal voor jouw ramen op maat gemaakt.

Migraine is een chronische aandoening die de kwaliteit van leven aanzienlijk verslechtert. Als je regelmatig aanvallen hebt, raadpleeg dan je huisarts.