overlijdensrisicoverzekering

Waarom zou je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Verzekeringen zijn er in allerlei soorten en maten. Het is dan ook niet vreemd dat je als consument bij tijd en wijle door de bomen het bos niet meer ziet. Een van de verzekeringen waar veel onbekendheid over bestaat is de overlijdensrisicoverzekering, terwijl een overlijdensrisicoverzekering in veel situaties uitkomst kan bieden. Daarom staat deze verzekering op deze pagina centraal.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

We beginnen bij het begin. De naam verklapt het al een beetje: een overlijdensrisicoverzekering hangt samen met iemands overlijden. Op het moment van overlijden verandert er namelijk veel. Naast alle emotionele impact die een sterfgeval met zich meebrengt, zijn er ook financiële gevolgen. De persoon die overleden is verdient geen geld meer. Hierdoor kunnen zijn of haar nabestaanden in de problemen komen. Bijvoorbeeld doordat het niet meer lukt om de huur of hypotheek te betalen.
Een overlijdensrisicoverzekering kan uitkomst bieden om bovenstaande financiële problemen te voorkomen. De nabestaanden ontvangen namelijk eenmalig een financiële uitkering van de verzekeringsmaatschappij. Hoe hoog dit bedrag is hangt af van het bedrag dat je laat verzekeren. Hierbij geldt: hoe hoger het bedrag, hoe hoger de verzekeringspremie. De uitkering van de verzekeringsmaatschappij heeft tot doel om financiële problemen van de nabestaanden na iemands overlijden te voorkomen.

Wanneer is een overlijdensrisicoverzekering een goed idee?

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is in verschillende situaties een goed idee. Veelvoorkomende redenen om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten zijn:

  • Opvangen pensioentekort: Na overlijden stopt het pensioen. Hierdoor kunnen nabestaanden, zeker als het nabestaandenpensioen niet goed is geregeld, in de financiële problemen komen. De uitkering van een overlijdensrisicoverzekering voorkomt deze problemen.
  • Overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek: Een overlijdensrisicoverzekering bij hypotheek is een veelvoorkomende combinatie. Vaak kopen mensen met zijn tweeën een huis. Hierbij zijn beide inkomens nodig om de hypotheek te betalen. Dit kan lastig worden op het moment van overlijden van een van de twee huiseigenaren. Daarom wordt vaak gelijktijdig met het afsluiten van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Na overlijden van een van de twee eigenaren, ontvangt de nabestaande een uitkering zodat deze persoon niet hoeft te verhuizen.

Tot slot

Twijfel je na het lezen van bovenstaande of je een overlijdensrisicoverzekering wilt afsluiten? Overweeg dan om je te laten adviseren door een tussenpersoon. Deze kan je niet alleen advies geven of een overlijdensrisicoverzekering voor jou van toegevoegde waarde is, maar ook helpen de hoogte van het te verzekeren bedrag te bepalen.