wat is spirulina

Wat is spirulina en waar is spirulina goed voor?

Spirulina: je kunt er in de wereld van superfoods tegenwoordig niet meer omheen. Iedereen heeft het erover en steeds meer mensen gebruiken het vanwege de gezondheidsvoordelen van spirulina. Maar wat is spirulina nu eigenlijk en is het wel écht zo goed voor je? Heeft het gebruik van spirulina bijwerkingen en kan het gebruik gevaarlijk zijn? Het antwoord op al deze vragen en meer lees je in dit artikel.

Wat is spirulina?

Spirulina is een type blauwgroene alg dat groeit in meren die rijk zijn aan mineralen. Spirulina is een heel klein algje en heeft (onder water) de vorm van een spiraal. Je kunt zowel groene als blauwe spirulina tegenkomen. De blauwe versie bevat veel vand e stof fycocyanine, deze stof zorgt ook voor de blauwe kleur van de algen. De groene versie van spirulina bestaat voor een groot deel uit een stofje genaamd chlorofyl, wat weer zorgt voor de groene kleur. Chlorofyl heeft volgens veel mensen een ontgiftende werking en schijnt de lever te beschermen.

gezondheidsvoordelen van spirulina

Waar is spirulina goed voor?

Spirulina bevat veel verschillende voedingsstoffen die een positieve uitwerking kunnen hebben op je lichaam en organen zoals de hersenen. Hieronder lichten we een aantal van de belangrijkste positieve uitwerkingen en gezondheidsvoordelen van spirulina toe:

  • Spirulina heeft een cholesterolverlagende werking
  • Spirulina bevat veel antioxidanten die de ontgifting van je lichaam stimuleren, beschermen tegen ontstekingen en het immuunsysteem versterken.
  • Spirulina bevat veel mineralen en kan een effectief supplement zijn tegen bloedarmoede. Wist je dat spirulina meer dan 50 keer zoveel ijzer bevat als spinazie?
  • Spirulina helpt bij vermoeidheid
  • Spirulina bevat veel eiwit en draagt daarmee bij aan spieropbouw en -herstel.

Kortom: de gezondheidsvoordelen van spirulina zijn heel divers! Doordat de alg veel antioxidanten, vetzuren, mineralen en vitamines bevat kun je het voor veel gezondheidstoepassingen inzetten. Je kunt er je immuunsysteem mee ondersteunen, de bloeddruk verlagen, als detox of bij het afvallen.

Heeft spirulina bijwerkingen?

Spirulina is in algemene zin veilig om te consumeren. Toch krijgen sommige mensen last van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn klachten zoals maagproblemen, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. De meeste bijwerkingen zijn vrij mild en verdwijnen vanzelf. Wel is het belangrijk om, als je bijwerkingen opmerkt, te stoppen met het gebruik van het supplement.

Is spirulina gevaarlijk?

Voor de meeste mensen is spirulina veilig om te consumeren. Heb je echter een stofwisselingsziekte? Dan kan spirulina voor jou gevaarlijk zijn, omdat jouw lichaam bepaalde stoffen in spirulina mogelijk niet goed kan verwerken. Ook als je lijdt aan een auto-immuunziekte of bloedverdunners gebruikt, kan spirulina gevaarlijk zijn. Twijfel je of spirulina het juiste supplement voor jou is? Overleg dan altijd met je (huis)arts.