warm drinken bij warm weer

Warm weer? Dit kan je het best drinken (en het is niet wat je denkt)

Dat je genoeg moet drinken als het warm weer is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Maar voor welk drankje kies je nu het best: iets verfrissend… of toch iets warm? Het antwoord zal je wellicht verrassen, maar als de temperaturen stijgen is een warm drankje de beste keuze. Warme dranken werken namelijk het meest verkoelend voor je lichaam. Waarom dat precies zo is? Dat vertellen we je hieronder!

Waarom warm drinken bij warm weer?

Warme dranken zorgen ervoor dat je gaat zweten waardoor je lichaam sneller zal afkoelen. Koude dranken daarentegen voelen wel lekker fris aan, maar doen je lichaam daarna sneller opwarmen. Bovendien gaat je bloed er minder snel door stromen, waardoor je lichaam het moeilijker krijgt om warmte af te voeren. Wat drinken bij warm weer? Koffie en thee zijn een uitstekende keuze!

 
Frisdrank en alcohol drinken bij warm weer?

Als de temperatuur richting dertig graden stijgt, dan kunnen we ons natuurlijk goed voorstellen dat je verlangt naar een fris drankje. In dat geval is water de beste keuze. Frisdranken laat je beter staan want deze zijn slechter dan je denkt. Deze dranken bevatten veel calorieën en suikers en die zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt. En laat dat net het tegenovergestelde zijn van wat je wilt bereiken! 

Let ook op met alcoholische drankjes voor bij de barbecue want deze werken vochtafdrijvend. Hierdoor houd je minder vocht over om te zweten en dus om je lichaam af te koelen. Op een gezellige zomeravond mag je gerust eens een biertje of een wijntje drinken. Maar maak er liever geen gewoonte van als je de hete zomer met een koel hoofd door wilt komen.

Hoeveel drinken bij warm weer?

Of warme dranken nu de oplossing tot afkoeling zijn of niet: het is en blijft belangrijk om je lichaam voldoende te hydrateren. Drink bij warm weer daarom minstens twee liter per dag om uitdroging te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat je de hoeveelheid water verdeeld over de dag. Drink bijvoorbeeld een glas water bij het opstaan, alsook bij iedere maaltijd. Werk je van thuis uit? Zet dan een fles water op je bureau. Als je de fles ziet staan, dan zal je sneller geneigd zijn om er geregeld een slokje van te drinken. Ook wanneer je buitenshuis werkt of veel onderweg bent, is het een goed idee om altijd een flesje water bij de hand te hebben. Op die manier blijft je lichaam goed gehydrateerd, de hele dag! 

Wist je trouwens dat je niet moet wachten met drinken tot je daadwerkelijk dorst hebt? Als je dorst hebt, is dat namelijk een teken dat je al te weinig hebt gedronken. Je drinkt daarom beter af en toe een slokje om een echt dorstgevoel te voorkomen!