Hoe herken je verborgen suikers?
Verborgen suikers, in ieder product lijkt het tegenwoordig te zitten. Waar waarom zijn verborgen suikers zo slecht voor je? En waar kun je op letten als je suikervrij wilt gaan eten?
Suiker ongezond?
Er is veel over te doen. Suiker veroorzaakt namelijk een groot aantal ongemakken. Bekende ongemakken zijn, diabetes, obesitas en gaatjes in de tanden. Maar suiker veroorzaakt ook hormoonschommelingen, een suikerdip, vermoeidheid en andere vage klachten.
Wanneer er suiker in producten zit, waarvan wij het niet verwachten, noemen wij dit ook wel verborgen suikers. Er zit suiker in, zonder dat je het doorhebt.
Waar zit verborgen suiker in?
Ik kan je beter vragen: in welk product niet? Natuurlijk weet iedereen dat koek, snoep, frisdrank en chocola niet heel gezond voor ons zijn. Maar heb je weleens gedacht aan vruchtensuiker of melksuiker? Verborgen suikers kom je in bijna ieder product tegen. Denk maar eens aan sandwichspread, vruchtenyoghurt, brood, sausjes en zelfs groenten uit blik.
Functie van suiker
Maar als iedereen eens wist wat verborgen suiker met je lichaam doet, dan worden producten toch vanzelf suikervrij? Helaas is het niet zo makkelijk. Suiker heeft namelijk een functie. Allereerst, de smaak. Suiker geeft een bepaalde smaak aan producten, denk bijvoorbeeld aan koekjes. Daarnaast wordt suiker vaak toegevoegd aan producten om ze langer houdbaar te maken.
Hoe herken je verborgen suikers?
- Verborgen suikers herkennen is zeker niet eenvoudig, maar wij geven je graag wat tips. Suiker staat bijvoorbeeld niet altijd vermeld op verpakkingen, als suiker. Wanneer je glucose, fructose, lactose of bijvoorbeeld honing op verpakkingen ziet staan, dan weet je ook dat het om verborgen suikers gaat. Dit worden ook wel schuilnamen genoemd. Andere schuilnamen zijn: agavesiroop en dextrose.
- Ook is het goed om te letten op gezondheidsclaims. Suikerarme producten bevatten alsnog 5 gram suiker per 100 gram product, terwijl suikervrij gebruikt mag worden bij 0,5 gram suiker per product. 0,5 gram lijkt niet veel, maar het is zeker niet suikervrij en als je maar genoeg neemt van het product, krijg je vanzelf veel suiker binnen. Geen toegevoegde suikers, is zelfs een misleidende claim, er mag dan namelijk gewoon fruit uit concentraat worden toegevoegd.
- Het is belangrijk om je verstand te gebruiken. Hoewel je soms veel op etiketten kijkt, kun je sommige verborgen suikers herkennen. Waar wordt koffiemelk bijvoorbeeld van gemaakt? Of denk eens aan ketchup, dit wordt gemaakt met tomaten, maar wat zit er in een tomaat? Juist, ook suiker.
- De laatste tip. Je kunt ook zo puur mogelijk eten. Dus zonder zakjes, potjes en blikjes. Gewoon hetgeen wat je uit de natuur haalt.