De actieve voedingsdriehoek
De actieve voedingsdriehoek is een methode dat gebruikt kan worden om meer inzicht te krijgen in de dagelijkse hoeveelheid voeding en beweging. Op grond van de Europese richtlijnen heeft ieder Europees land eigen richtlijnen en adviezen opgesteld. In België wordt sinds medio 1997 gewerkt met de actieve voedingsdriehoek. Deze is te vergelijken met de schijf van vijf in Nederland.
Voedingsrichtlijnen
De voedingsrichtlijnen gelden voor iedereen die zes jaar of ouder is. De richtlijn geeft aan hoe je iedere dag het beste kunt leven met gezonde voedingsstoffen en kunt omgaan met beweging. Dit met het doel om gezonder te leven. De richtlijnen zijn in 2011 door aanbevelingen van de Belgische Hoge Gezondheidsraad aangepast.
Sinds 2012 is het advies minder zout, gewoon water en meer gezonde voeding en beweging.
Voedingsadvies
De driehoek heeft als doel om je op een makkelijke en overzichtelijke manier voedingsadvies te geven. Op basis hiervan kun je op een eenvoudige manier gezonder gaan leven. De driehoek bestaat uit negen groepen. Groepen die allen variëren van grote. Des te groter de groep, des te groter de behoefte. Het topje van de driehoek is een speciale groep. Deze groep bevat voedingsmiddelen die we, wanneer we gezond willen leven, eigenlijk niet nodig hebben. Het is dan ook verstandig om zo weinig mogelijk producten uit deze groep te nuttigen. De onderste laag, is de laag die de benodigde hoeveelheid beweging per dag aangeeft. Om evenwichtig en gezond te leven moet je dagelijks voedingsproducten eten die tot de zeven belangrijke groepen behoren. Hierbij moeten de aanbevolen hoeveelheden in acht worden genomen.
De zeven lagen van de voedingsdriehoek
De onderste laag van de driehoek bestaat uit beweging. Voor een volwassen persoon wordt aanbevolen om minimaal 30 minuten per dag te bewegen. Kinderen worden geadviseerd om minimaal een uur per dag te bewegen. De tweede laag bestaat uit water of vocht en geeft het advies om per dag minimaal 1,5 liter te drinken. De derde laag is gereserveerd voor graanproducten en aardappelen. De vierde laag is onderverdeeld in de groepen fruit en groenten. De vijfde laag bestaat uit de groepen vlees/vis en melkproducten. Aangekomen bij de zesde laag, komen we bij smeer- en bereidingsvetten, zoals boter en oliën. De zevende en laatste laag van de driehoek is dan de laag voor de restgroep, de groep met producten die we eigenlijk in ons eten niet nodig hebben.