Hoe start je met hardlopen?
Motivaties tot hardlopen
Iedereen heeft zich wel eens voorgenomen om te gaan hardlopen. De voordelen van hardlopen zijn dat je met een minimum aan kosten, een maximum aan resultaat kan behalen. Je hebt niet veel nodig. Enkel een paar goede schoenen en een grote dosis volharding. Hoewel we iedere keer vol goede moed de benodigdheden aankopen, eindigen velen onder ons steevast na enkele looptrainingen weer gedemotiveerd op de bank.
Ja had je voorgenomen om je conditie bij te schaven. Of slanker te worden en gezonder te gaan leven. Maar in plaats daarvan merk je dat het een loze belofte aan jezelf was en vind je de motivatie al gauw niet meer om toch door te zetten.
In dit artikel geven we je enkele tips die je kunnen helpen met het starten en volhouden van hardlopen want hardlopen kan je leren!
Geef je lichaam tijd
De grote fout die velen maken, is dat ze gelijk 100% verlangen van hun lichaam. Maar laat ons eerlijk zijn. Wanneer had je voor het laatst nog aan hardlopen (of enige andere vorm van actieve sport) gedaan? Juist. voor je lichaam is dat alweer een eeuwigheid geleden. Daarom is het van groot belang om je lichaam de tijd te geven om te wennen aan deze nieuwe hobby. Ga niet meteen handlopen. Wandel eerst het parcours enkele dagen na elkaar. Zo laat je je lichaam alvast wennen aan het feit dat het actief zal moeten wezen in plaats van in de zetel te hangen.
Wanneer je dit een paar dagen deed, kan je overgaan naar snelwandelen en joggen, zodat je uiteindelijk kan overstappen naar je doel: hardlopen.
Welk type loopschoenen heb je nodig?
Wil je graag op verharde wegen hardlopen? Of liever in een omgeving met zandwegen? Bedenk dat een harde ondergrond meer belastend is voor je gewrichten en dat je de juiste schoenen dient aan te schaffen. Voor harde ondergronden heb je andere types schoenen nodig dan voor zachte ondergronden. Met de juiste loopschoenen bezorg je je lichaam het maximum aan comfort waardoor je ook minder klachten zal ervaren.
Het parcours
Denk vooraf even na over je parcours. Kies een parcours uit dat je interesseert en waar wat te zien valt. Hardlopen langs een drukke baan, is minder aangenaam dan langs een mooi wandelpad.
Loopmaatje gezocht? Of toch maar niet?
Niet iedereen heeft de mogelijkheid (of het geduld) om met een partner te lopen. Een loopmaatje klinkt leuk en heeft als voordeel dat je elkaar kan motiveren om toch vol te houden, maar tegelijk kan een loopmaatje ook veranderen in een ‘looplast’. Het is van groot belang op elkaar afgestemd te zijn. Wanneer de ene een ander loopritme ontwikkeld dan de andere, zal je steeds op elkaar moeten wachten of elkaar niet kunnen bijhouden. Dit werkt voor beide partijen frustrerend en dat werkt op zich dan ook weer demotiverend.
Wanneer je geen geschikte partner kan vinden, kan een muziekje met een fijn tempo ook prima werken om je gedachten af te leiden en het hardlopen vol te houden.