Is thee gezond?

Is thee daadwerkelijk zo gezond als beweerd wordt?

Het staat vaak in de krant, en je ouders zullen er ook wel op gehamerd hebben: thee is gezond. Na flink in de kou gelopen te hebben gaat bij velen een kop thee er wel in. Ook wanneer je keel- of hoestklachten hebt beweren sommigen dat thee met honing hiertegen helpen kan. Maar is thee drinken goed voor je gezondheid? Is thee gezond?

Aanwijzingen

Er zijn flink wat studies gedaan naar de werking van thee. En er zijn flink wat aanwijzingen dat thee de kans op het krijgen van hart- en vaatziektes verlaagt. Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht kwamen tot de conclusie dat meerdere koppen zwarte thee drinken per dag als gevolg heeft dat men tot dertig procent minder kans heeft op verkalking van de aders. Een verklaring hiervoor is er echter nog niet.

Drink de diabeteskans weg

Ook op het niet krijgen van diabetes schijnt thee een goede invloed te hebben. Dezelfde onderzoekers concludeerden namelijk dat drie of meer kopjes thee de kans op diabetes type twee met veertig procent verlagen kan. Met diabetes als een van de meest voorkomende ziektes in Nederland is dat een flink getal. Maar is thee gezond? Want een echte verklaring voor deze cijfers is er niet. Toch denken veel mensen dat de antioxidanten in thee ervoor zorgen dat men beter beschermt is tegen bijvoorbeeld ziektes.

Antioxidanten

Antixoxidanten zijn stoffen die je beschermen tegen andere, schadelijke, stoffen zoals die in zonlicht, sigarettenrook of eten zitten. Zwarte thee bevat iets minder antioxidanten als groene thee. Antioxidanten komen niet alleen voor in thee, maar ook in groente, fruit, volkoren producten en koffie.

Een theedrinker is een orakel van gezondheid

Aan het drinken van thee hangen dus een aantal goede consequenties. Het kan sowieso geen kwaad om thee te drinken. Maar de gezondheid van theedrinkers komt hoogstwaarschijnlijk niet door het drinken van thee alleen. Vaak zijn mensen die thee drinken hoger opgeleid of hangen ze over het algemeen een gezondere levensstijl aan. Ze roken minder, eten gezonder, consumeren minder alcohol en bewegen meer. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen aan een goede gezondheid. Natuurlijk houden onderzoekers bij hun studies hier rekening mee, maar het is natuurlijk wel erg lastig om te bepalen welke goede consequenties honderd procent toe te schrijven zijn aan het drinken van thee. Op de vraag: is thee drinken gezond is dus geen duidelijk antwoord te geven, maar het kan zeker geen kwaad.

is thee drinken gezond

Welke soort thee is het gezondst?

Er zijn enorm veel soorten thee. Er is zwarte thee, witte thee, groene thee en kruidenthee. Bij zwarte thee worden de blaadjes van de theestruik blootgesteld aan vocht en licht. Door de oxidatie kleurt de thee zwart en ontstaat de sterke smaak. Helaas gaat hier wel wat van de antioxidanten verloren. Dit in tegenstelling tot groene thee, waar alle antioxidanten gewoon bewaard blijven. Witte thee wordt gemaakt van de jonge knoppen van de theeplant en bevat ook meer antioxidanten dan zwarte thee. Als je dus een gezonde thee wil drinken kan je het beste groene of witte thee drinken. Kruidenthee is officieel geen thee, omdat het niet van de theeplant gemaakt wordt maar van allerlei bloemen en kruiden.

Is thee gezond? Ja, thee is gezond. Maar men moet er wel rekening mee houden dat het geen wondermiddel is. Het zal geen wonderen verrichten of er voor zorgen dat je bepaalde ziektes nooit zou krijgen.