sportopleiding

Hey sportfreak, dit zijn de 3 populairste sportopleidingen van dit moment

Sporten is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun week. Doordat sporten zo populair is zijn de baankansen in de sportbranche ook erg groot. Maar welke sportopleiding moet je dan kiezen? Er zijn zo veel sportopleidingen te vinden, sommige duren een paar jaar en bij sommige kan je binnen een half jaar je diploma halen. Om de keuze iets makkelijker te maken staan hieronder de 3 populairste sportopleidingen van dit moment uitgewerkt. 

Voel jij je thuis tussen de fitnessapparaten?

Dan is de opleiding tot Fitnesstrainer A een goede keuze voor jou. Dit is de meest gekozen sportopleiding van dit moment. Deze opleiding is een basisopleiding tot fitnesstrainer en is geschikt voor iedereen die zou willen werken in de fitnessbranche. Tijdens deze opleiding ga je onder andere aandacht besteden aan: krachttraining, voedingsleer, biomechanica en trainingsleer. De opleiding bestaat voor een deel uit theoretische lessen en het andere deel zijn praktijklessen. Je leert verschillende trainingsmethodes, je leert omgaan met alle fitnessapparaten, je leert over het menselijk lichaam, je leert over het belang van goede voeding en de leert over blessurepreventie. Zo leer je onder andere een goed oog ontwikkelen voor verkeerde trainingsvormen en houdingen. Een opleiding tot fitnesstrainer A duurt meestal tussen de 12 dagen en 6 maanden, dit verschilt per opleider. Om deze opleiding te kunnen volgen moet je geen specifieke opleiding gevolgd hebben. Wel is het handig als je enige ervaring hebt met digitale programma’s en goed Nederlands spreekt. Bij sommige opleiders zit er ook nog een aantal uur stage opgenomen in de opleiding, op deze manier word je goed voorbereid op het werken in de praktijk. Je rond de studie af door middel van een theoretische toets en een praktijkexamen. We horen met name goede verhalen over de fitnessopleidingen van Sport People.

Helemaal zen

sportopleidingen

Een andere opleiding die de laatste tijd steeds populairder wordt is de Yoga Alliance opleiding. Tijdens deze opleiding maak je kennis met verschillende yogasoorten en verbreed je je kennis met betrekking tot yoga. Het verschilt per opleider op welke yoga soort je je gaat focussen: Vinyasa flow, Yin yoga, Hatha yoga of bijvoorbeeld Power yoga. Meditatie is een van de onderdelen waar je mee aan de slag gaat tijdens de opleiding. Je oefent met meditatie en doet kennis op over de verschillende technieken. Daarnaast leer je veel over het menselijk lichaam, van anatomie en de relatie tot de yogahoudingen. Je neemt vaak ook een duik in de geschiedenis rond de yoga filosofie, zodat je de verschillende perspectieven leert kennen. Verder wordt er veel aandacht besteed aan coaching. Als leraar is het belangrijk om goede praktische en mondelinge assistentie te kunnen geven tijdens de lessen, deze vaardigheden leer je tijdens de opleiding. Niet alleen de houdingen zijn belangrijk tijdens yoga, maar ook de muziek heeft grote invloed op het verloop van de lessen. Muziek is daarom ook een onderdeel van de opleiding, je leert een goede afspeellijst maken en leert hoe je de ervaring van de leerlingen kunt verbeter door middel van de juiste muziek. Met behulp van de juiste muziek kun je tijdens je lessen de yoga houdingen een goede flow doorlopen. In welke volgorde je deze houdingen doorloopt, leer je ook tijdens de opleiding. Je begint natuurlijk met wat oefeningen om op te warmen, vervolgens ga je wat stretch oefeningen en balans oefeningen doen en je eindigt vaak met een meditatie. Naast deze praktische vaardigheden leer je tijdens een opleiding tot yoga docent ook veel over onder andere de mantra’s. Dit kan nu nog wat vaak klinken, maar als je er wat dieper in duikt zal je zien dat deze mantra’s zorgen voor volledige balans in het lichaam. 

Gezond en fit

Voeding is een onderdeel wat de laatste jaren een grotere rol is gaan spelen bij veel sporters. Een opleiding in de richting van sport en voeding is dan ook erg populair. Deze opleiding bestaat voornamelijk uit theorie. Je leert over welke voedingsstoffen belangrijk zijn voor mensen die veel sporten, welke ze niet kunnen missen en welke ze beter kunnen laten staan. Verder leer je over voedingsleer, mineralen en vitamines, voedingssupplementen en gewichtsmanagement. Ook het vocht- en waterbalans tijdens, voor en na het sporten is een onderdeel waar je veel over leert tijdens de opleiding. Om deze opleiding te kunnen volgen hoef je geen specifieke vooropleiding gedaan te hebben. Wel kan deze opleiding een mooie aanvulling voor als je bijvoorbeeld een fitnesstrainer opleiding hebt gevolgd. 

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel gemotiveerd om aan de slag te gaan met een van drie populairste sportopleidingen van dit moment. Kies je voor werken tussen de fitnessapparaten, Zen lesgeven aan een yogaklas of kies je ervoor om je te verdiepen in voeding?