natuurlijke middelen tegen hoofdpijn

5 natuurlijke middelen tegen hoofdpijn

Heb jij regelmatig hoofdpijn? Dit kan veel invloed hebben op je dagelijkse leven waardoor je al snel naar pijnstillers grijpt. Echter neemt een pijnstiller niet de oorzaken van hoofdpijn weg, ze onderdrukken alleen maar de symptomen van hoofdpijn. In plaats van iedere keer een paracetamol in te nemen, kan je ook eens natuurlijke middelen tegen hoofdpijn proberen. In tegenstelling tot via de apotheek of drogist verkregen medicijnen, brengen ze je lichaam geen schade toe en heb je geen last van gewenning. Hier volgen alvast vijf natuurlijke middelen tegen hoofdpijn!

1. Natuurlijke middelen tegen hoofdpijn: drink voldoende water

Om je lichaam fit en gezond te houden is het aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Echter drinken de meeste mensen te weinig water en dat alleen al is voldoende om hoofdpijn te veroorzaken. Koffie, suikerrijke frisdranken en alcohol bevorderen het uitdrogen van je lichaam en moeten dus ook vermeden worden. Dit is trouwens ook de reden waarom je hoofdpijn hebt bij een kater! Voel je de hoofdpijn opkomen? Drink dan een groot glas water en probeer ook doorheen de dag voldoende water te drinken. Hierdoor zal de pijn afnemen en ondertussen krijgt je lichaam genoeg vocht binnen. 

2. Natuurlijke remedies tegen hoofdpijn: beweeg in de buitenlucht

Het is wellicht één van de laatste dingen waar je zin in hebt tijdens een hoofdpijnaanval, maar het werkt echt. Wandelen of fietsen in de gezonde buitenlucht zorgt voor minder gespannen spieren en leidt de aandacht van je hoofdpijn af. Daarnaast stimuleert sporten in de buitenlucht de aanmaak van endorfine, een stof die pijn verzacht. Heb je pijn aan je hoofd? Ga dan eens naar buiten voor een flinke wandeling of fietstocht. De kans is groot dat je hoofdpijn daarna een stuk minder aanwezig is.

https://www.dreamstime.com/stock-photos-young-happy-smiling-woman-doing-deep-breath-exercises-outdoor-green-background-image37037903

3. Zorg voor ontspanning en een goede ademhaling

Stress en een hoge werkdruk zijn één van de oorzaken van hoofdpijn. Vaak wordt dit veroorzaakt doordat de spieren in de nek, schouders en bovenrug in de knoop zijn geraakt. Door ontspanningsoefeningen te doen, bijvoorbeeld in de vorm van yoga, kan je dit probleem oplossen. Hierbij focus je je geest, strek je je spieren en maak je bewegingen die je lichaam helpen te ontspannen. Voel je de hoofdpijn opkomen? Dan kunnen een paar oefeningen reeds volstaan. Om de hoofdpijn voor te zijn, kan je het best iedere dag yoga doen. 

Ook een goede ademhaling is belangrijk. Bij pijn zijn we geneigd om kort en snel te ademen. Bij hoofdpijn is het belangrijk om diep in en uit te ademen vanuit het middenrif zodat je longen helemaal gevuld zijn. Hierdoor neemt het zuurstofgehalte in je bloed toe, terwijl lichaam en geest zich ontspannen. Ook een paar keer per dag ontspannen en je schouders laten zakken is positief voor het wegnemen van hoofdpijn.

4. Pas je houding aan

Een andere oorzaak van hoofdpijn is een verkeerde lichaamshouding. Werk je de hele dag aan een bureau? Dan is je houding wellicht niet optimaal. Zonder dat je het goed en wel beseft, zit je onderuit of juist voorover gebogen over je laptop. Dit kan gespannen spieren en pijn aan je hoofd veroorzaken. Investeer in een ergonomische bureaustoel, zoals één van onderstaande voorbeelden, en pas je werkhouding aan. Zit rechtop, met de rug gestrekt, je schouders iets naar achteren, je borst vooruit en je nek niet te ver naar voren. Het klinkt misschien heel wat, maar eigenlijk is dit een zeer natuurlijke lichaamshouding. 

Nancy’s Luxe Bureaustoel – Ergonomische Bureaustoelen
Ergonomische directiestoel – Luxe design

5. Visolie tegen hoofdpijn

Tenslotte heeft visolie ook een positief effect op hoofdpijn. Dit komt door de omega 3-vetzuren die ook goed zijn voor het hart (eventueel linken naar ‘10 x voeding om je hart gezond te houden’). Deze vetzuren verminderen namelijk het risico op ontstekingen, bloedstollingen, hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk. Door het drinken van visolie pak je de bloedcellen die druk uitoefenen op het zenuwstelsel én hoofdpijn veroorzaken, op een natuurlijke manier aan. Drink je liever geen visolie? Je kunt ook perfect visoliecapsules gebruiken. Let wel op: lees altijd de bijgeleverde gebruiksaanwijzing voordat je de capsules inneemt!

Je gebruikt je hoofd de hele dag door voor een heleboel dingen. Een zeurende of stekende pijn kan het je dan ook moeilijk maken om je werk goed te doen en goed te blijven functioneren. Hoewel pijnstillers van bij de apotheek of drogist de pijn aan je hoofd tijdelijk onderdrukken, voorkomen ze niet dat de pijn daarna weer terugkomt. Probeer daarom eens bovenstaande natuurlijke middelen tegen hoofdpijn. De kans is groot dat je jezelf in de toekomst veel pijn bespaart!