gewoontes voor minder stress

5 simpele gewoontes voor minder stress

Tegenwoordig lijkt stress een welvaartsziekte te worden. We ervaren veel meer stress dan vroeger, terwijl ons leven eigenlijk flink is verbeterd. Stress kan ernstige gevolgen hebben, zowel op geestelijk als lichamelijk vlak. Daarom is het belangrijk om stress te vermijden. Minder werken, meer ontspannen en een goede nachtrust zijn essentieel om relaxter door het leven te gaan. Verder is het een goed idee om je gewoontes eens onder de loep te nemen. Ben jij bijvoorbeeld iemand die altijd verschillende taken tegelijk doet? Staat je agenda voortdurend volgepland? En kan jij niet zonder je smartphone? Tijd om daar wat aan te veranderen. In dit artikel delen we vijf simpele gewoontes voor minder stress!

1. Minder stress: herken wanneer je gestrest bent

Misschien bijt je op je nagels, steek je een sigaret op of snoep je meer als je gestrest bent. Door deze stresssignalen te herkennen, zet je de eerste stap om je minder gestrest te voelen. Het zorgt er namelijk voor dat je op tijd aan de bel kunt trekken en zo kunt voorkomen dat je nog meer stress ervaart. Voel je de stress opkomen? Maak er dan een gewoonte van om een korte pauze te nemen, haal een paar keer diep adem en sta er even bij stil waarom je precies stress ervaart. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je wordt in het herkennen van stresssignalen. Als je voelt dat je veel stress hebt, probeer dan wat meer rustmomenten in te lassen en neem wat meer tijd voor jezelf. 

2. Focus je op één ding tegelijk

Een mens heeft soms de neiging om met meerdere dingen tegelijk bezig te zijn, terwijl hij eigenlijk maar één ding tegelijk kan doen. Op het eerste zicht lijk je heel productief, maar uiteindelijk doe je een heleboel dingen maar voor de helft goed. Bovendien verlies je door te multitasken sneller het overzicht en kost het je alleen maar energie. Focus je vanaf nu op één ding tegelijk en ga dan pas door met het volgende. Dat scheelt je een heleboel stress! Vind je het toch moeilijker dan gedacht? Maak een goede planning en doe je best om je hieraan te houden. 

3. Stop met uitstellen

De afwas doen, vuilniszakken buiten zetten, administratie wegwerken of een vervelende e-mail beantwoorden. Iedereen stelt wel eens dingen uit. Helaas zorgt uitstellen er niet voor dat je het niet meer hoeft te doen. Integendeel zelfs! Terwijl je bezig bent met andere (leuke) dingen, blijf je ermee bezig in je hoofd en dat zorgt voor stress. Moet je bijvoorbeeld de woonkamer schoonmaken en merk je op dat je dit klusje wil uitstellen? Breek deze grote taak dan op in kleinere taken. Zo klein dat het stom lijkt om het niet meteen te doen. Blijf je het toch steeds uitstellen? Maak van je hart een steen en geef jezelf de opdracht om er tien minuten geconcentreerd mee bezig te zijn, vaak is het begin het moeilijkste.

4. Houd één avond in de week vrij

Minder stress? Dat creëer je niet door je agenda vol te plannen met afspraken. Overdag moet je natuurlijk werken, maar ‘s avonds mag je gerust ook eens tijd voor jezelf hebben. Geen werk, huishouden, kinderen of sociale verplichtingen, maar wel een avond alleen voor jou. Gebruik deze me-time zoals jij dat het liefste doet. Of je nu gaat sporten, een warm bad neemt of naar je favoriete serie kijkt. Als het maar iets is wat jij leuk vindt en waar je van kan opladen!

5. Zet je smartphone eens wat vroeger uit

Je staat er wellicht niet bij stil, maar je smartphone geeft je meer stress dan je denkt. Veel mensen hebben het gevoel dat ze altijd bereikbaar moeten zijn waardoor ze zich moeilijker kunnen ontspannen. En dan hebben we nog niets gezegd over de notificaties die constant aandacht opeisen. Geef jezelf minder stress door je notificaties uit te zetten en je smartphone een uur voor het slapengaan uit te zetten. Door voor het slapen niet meer op je smartphone te kijken, kan je slaapproblemen voorkomen. En als je goed slaapt, dan ben je ook minder vatbaar voor stress!