burnout voorkomen tips

Burn-out voorkomen: 7 tips op een rijtje

Ervaar jij al een lange tijd een flinke werkdruk en heb je veel stress? Voel je je emotioneel en/of lichamelijk uitgeput? Heb je het gevoel dat je steeds minder controle hebt over jezelf en twijfel je over alles? Kan je je moeilijk concentreren en maak je veel fouten? En kan je niet meer genieten van dingen? Dan is de kans groot dat je tegen een burn-out aanloopt. Als je eenmaal thuis zit door een burn-out, heb je een lange weg te gaan voordat je weer de oude bent. Zonde, want zover hoeft het eigenlijk niet te komen, als je maar op tijd aan de bel trekt. Hoe kan je een burn-out voorkomen? Wij zetten zeven tips op een rijtje!

1. Burn-out voorkomen: probeer vaker nee te zeggen

Ben jij een ja-knikker? Dan neem je waarschijnlijk te veel hooi op je vork. Je wilt je baas immers niet teleurstellen en je voelt je verplicht om al het werk aan te nemen. ‘Ja hoor, geen probleem’, hoor je jezelf dan zeggen terwijl de paniek toeslaat omdat je eigenlijk helemaal op bent. Je kan een burn-out voorkomen door vaker nee te zeggen. Je kan ook duidelijk aangeven dat je het graag zou willen doen, maar dat er nog andere taken op je liggen te wachten die je eerst moet afwerken. Daarna kan je pas de volgende taak aannemen. Het is belangrijk om duidelijke deadlines te stellen, zowel voor jezelf als je baas. 

2. Plan pauzes in je agenda

Pauzes op je werk zijn er niet voor niets. Tussen het drukke werk door is het belangrijk om je benen eens te strekken en je hoofd even leeg te maken. Als je veel werk hebt, ben je wellicht geneigd om je pauzes over te slaan en toch maar achter je bureau te lunchen. Hoe een burn-out voorkomen? Plan je pauzes duidelijk in je agenda, net als een meeting, dan is de kans groter dat je het ook écht doet. De pauzes kunnen een wandeling naar het koffiezetapparaat aan de andere kant van het kantoor zijn, een paar yoga oefeningen doen, een broodje gaan eten of gewoon even offline gaan. Als je regelmatig tijd voor jezelf neemt, kan je op adem komen en krijg je weer nieuwe energie. 

3. Geef toe aan jezelf

Soms ben je gewoon moe of is je inspiratie ver te zoeken. In plaats van het te forceren, doe je er goed aan om een stapje terug te nemen. Geef toe aan jezelf, accepteer dat het gewoon je dag niet is en doe wat rustiger aan. Morgen is weer een nieuwe dag! Als je steeds maar door blijft knallen en je energielevel negeert, loop je sowieso een keer tegen een burn-out aan. Iedereen heeft af en toe een minder dagje, ook jij, en daar is helemaal niets mis mee. 

4. Zorg voor voldoende ontspanning

Tips tegen een burn-out? Hoe druk je het ook hebt met je werk en je privé leven, het is ontzettend belangrijk om voldoende te ontspannen. Bouw iedere dag een me time moment voor jezelf in om op adem te komen. De gedachte dat je de hele week bent volgepland en geen enkele avond rustig Netflix kan kijken, geeft je alleen maar stress. Neem daarom je agenda erbij en schrap de afspraken waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt of die je alleen maar energie kosten. Een sociaal leven mag dan belangrijk zijn, maar je lichaam is je beste vriend en heeft ook een moment nodig om weer op te laden.

5. Beweeg regelmatig

Bij het voorkomen van een burn-out speelt ook beweging een belangrijke rol. Sporten maakt namelijk een stof in je lichaam vrij waardoor je je goed gaat voelen. En laat dat net zijn wat jij nodig hebt! Vooral sporten in de buitenlucht is heel gezond. Ook al is je motivatie ver te zoeken: pak de wandelschoenen of hondenriem uit de kast en maak een wandeling. Een kleine wandeling kan al helpen om je gedachten even te verzetten. Hierdoor krijg je meer energie en kan je beter relativeren hoe je je voelt. Wist je trouwens dat regelmatig bewegen bijdraagt aan een goede weerstand

6. Wees minder perfectionistisch

Hoe voorkom je een burn-out? Wees niet te streng voor jezelf en leg de lat niet te hoog. Gewoon goed is echt goed genoeg. Goede resultaten creëren op je werk, de perfecte partner en/of ouder zijn, altijd sociaal zijn naar vrienden, je uiterlijk moet perfect zijn… al deze situaties hebben te maken met perfectionisme en leiden uiteindelijk tot stress, wat dan weer kan doorslaan tot een burn-out. Houd altijd in je achterhoofd dat perfectie niet haalbaar is. Door realistisch te zijn voor jezelf, kan je een burn-out voorkomen. 

7. Praat erover en zoek hulp

Tenslotte is het belangrijk om te praten over hoe je je voelt. Krop het zeker niet op want dit helpt je niet vooruit. Wees niet bang dat mensen je een aansteller vinden. Het is net ontzettend dapper om erover te praten. Zo kunnen mensen er rekening mee houden en kunnen ze je helpen. Misschien heeft iemand uit je omgeving ook wel ervaring met een burn-out en wil hij of zij je graag helpen. Helpen deze tips bij een burn-out niet voor jou? Zoek dan professionele hulp. Soms zit je zo in de knoop met jezelf dat je er alleen niet meer uitkomt. In dat geval doe je er goed aan om een afspraak bij de huisarts te maken. De huisarts zal je dan verder doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog. Hulp vragen is geen teken van zwakte, maar getuigt juist van hoe sterk je bent!