Tips om stress te vermijden

Stress lijkt tegenwoordig een welvaartsziekte te worden. Hoe goed ons leven ook verbeterd is, des te meer stress dit oplevert. Stress kan flinke klachten opleveren, zowel lichamelijk als geestelijk. Wanneer iemand enorme last heeft van stress zie je dikwijls dat hij of zij niet meer normaal kan functioneren en enkel bezig is piekeren, haasten of gewoon compleet lusteloos wordt. Het is dus van belang om stress te vermijden om zo ook het risico op lichamelijke en geestelijk klachten te verminderen. Hierbij enkele tips om stress zoveel mogelijk te vermijden.

Takenlijst opstellen

Voor mensen die snel gestrest raken van allerlei taken die ze moeten uitvoeren en door alle stress het overzicht kwijtraken is het maken van een takenlijst de oplossing. Je hoeft dan niet de hele dag na te denken wat je allemaal nog moet doen en dat geeft veel meer rust in je hoofd. Zet de taken die prioriteit hebben bovenaan, zodat je het belangrijkste snel achter de rug hebt en je kunt je taken dan netjes afstrepen.

Geen cafeïne en sigaretten

Voor rokers geen gemakkelijke optie, maar het is bewezen dat cafeïne en sigaretten enkel een tijdelijke energieboost geven. Als de stoffen zijn uitgewerkt dan ben je juist heel lusteloos en heb je weer een nieuwe lading cafeïne of tabak nodig. Vermijdt dus koffie en energiedrankjes zodat je pieken in je stressniveau kunt voorkomen.

Sporten

Sporten en beweging is een goede manier om stress te voorkomen. Sporters reageren namelijk veel minder heftig op zaken die stress opleveren. Bovendien helpt het sporten om je spieren te ontspannen. Ervaar je veel stress dan kan een wandeling buiten al veel goeds doen. Je beweegt en je hoofd krijgt frisse lucht.

Zekerheden en houvast

Sommige mensen raken al gestrest van de kleinste dingen. Bereid je dus goed voor op zaken waar je gestrest van raakt. Ervaar je stress als je nog moet koken? Bereid dan in de ochtend of de dag ervoor vast je maaltijd, dan heb je daar geen stress meer van. Raak je gestrest van de onzekerheden in het leven? Ga dan een uitvaartverzekering vergelijken en sluit een uitvaartverzekering af, dan heb je meer zekerheden en geen stress hoe het na je overlijden allemaal moet.

Relativeer

Hoe belangrijk sommige taken ook zijn, het helpt absoluut om te relativeren. Vraag je af wat er zou gebeuren als je bepaalde zaken niet of niet op tijd af krijgt. Misschien valt het allemaal wel mee. Neem het leven niet al te zwaar en geniet ook van humor.