tips voor een goede weerstand

5 tips voor een goede weerstand

In het najaar worden veel mensen verkouden of grieperig. Om je heen heb je waarschijnlijk al wat snotterende collega’s en niezende vrienden opgemerkt. Om te voorkomen dat ook jij ziek wordt is het een goed idee om je weerstand een boost te geven. Hoe je dat doet? Wij geven je vijf tips voor een goede weerstand!

1. Gezonde voeding

De basis van een goede weerstand is gezonde voeding. Het is belangrijk om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Alleen zo krijgt je lichaam alle noodzakelijke vitamines en mineralen binnen om gezond te blijven. Zorg ervoor dat je veel fruit en groenten eet om je vitamine C op peil te houden. Vitamine C is een belangrijke antioxidant en heeft een positief effect op de weerstand. Uiteraard kan je ook een supplement innemen voor een extra vitamine C boost. Wat je beter niet teveel eet is suiker. Chocolade en koekjes mogen dan heel lekker zijn op koude winterdagen, maar ze zorgen helaas ook voor een verminderde weerstand. Genieten met mate is dus de boodschap!

2. Drink genoeg water

Naast gezonde voeding is ook water drinken heel belangrijk voor een goede weerstand. Drink dagelijks zo’n 1,5 à 2 liter water per dag. Het beste is om water of thee te drinken. Vermijd zoveel mogelijk bier en wijn, het afbreken van alcohol kost je lichaam alleen maar energie. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe minder aandacht je lichaam stopt in het bestrijden van ziekteverwekkers. 

3. Regelmatig bewegen

Wanneer het buiten koud en donker is, heb je wellicht zin om heel de dag op de bank te liggen en series te bingewatchen. Dat is natuurlijk heel gezellig, maar goed voor je weerstand is het niet. Door te sporten maak je je fysiek en mentaal weerbaarder. Je lichaam en geest kunnen nu eenmaal meer aan als je regelmatig beweegt. Daarnaast creëer je een betere stofwisseling en komen er stoffen vrij in je lichaam die je goed doen voelen. Daarom is sporten ook ideaal om een winterdip te voorkomen. Duffel je dus warm in en ga naar buiten. Heb je geen zin om te gaan puffen en zweten in de sportschool? Iedere dag een halfuurtje wandelen is ook al heel gezond. 

4. Neem voldoende rust

Het is belangrijk om te bewegen, maar ook om te rusten. Een goede nachtrust is essentieel voor een goede weerstand. Wanneer je rust kan je lichaam weer opladen. Probeer ‘s nachts minstens acht uur te slapen. Mocht dit om de één of andere manier niet lukken, dan kan een powernap tussendoor je lichaam ook helpen om te ontspannen. Vermijd zoveel mogelijk stress want dat is een boosdoener voor je weerstand. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Yoga of ademhalingsoefeningen kunnen je hierbij helpen, maar ook het nemen van een warm bad of muziek luisteren kan ontspannend werken. 

5. Zorg voor een goede hygiëne

Tenslotte kan een goede hygiëne je helpen om je weerstand te verhogen. Deurklinken, roltrappen, telefoons en dergelijke zijn bekend vanwege hun viezigheid. Die viezigheid kan een negatief effect hebben op je weerstand. Daarom is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen. Je wast ze beter iets te veel dan te weinig. Moet je hoesten of niezen? Probeer dat dan altijd in een zakdoek te doen om verdere besmetting te voorkomen.