Expert tips; hoe voorkom ik een winterdip?

Tips om de winterdip te voorkomen

Het favoriete seizoen van de meeste mensen is de zomer. Je bent dan lekker veel buiten, in beweging, eet gezond en doet leuke dingen. Veel mensen vinden de winter dan ook geen fijn seizoen. Het is koud, je goede voornemens zijn ineens als sneeuw voor de zon verdwenen en je wil alleen maar binnen zitten. ‘Winterdip’ is dan ook iets waar veel mensen aan denken als zij naar buiten kijken. Maar hoe kan je een winterdip voorkomen, of in ieder geval de winterdip verminderen?

Veel daglichtwinterdip

Wat een winterdip precies is, weet niemand. Wel is het algemeen bekend dat veel mensen zich lichtelijk depressief of slecht gaan voelen wanneer de dagen korter worden. Dit heeft mogelijk te maken met een gebrek aan zonlicht. Omdat de zon simpelweg minder lang schijnt, komt een winterdip veel sneller opzetten. Zorg er dus voor dat je veel daglicht pakt. Eet je lunch een keer buiten op, of ga in de koude winter een frisse neus halen.

Andere tips

1. Beweeg veel. Door veel te bewegen maak je stoffen in je lichaam vrij die je goed laten voelen. Ga dus lekker wandelen of een stukje fietsen. Het zal een winterdip misschien niet voorkomen, maar wel bijdragen aan het verminderen van de winterdip.
2. Slik vitamines. Als de ‘r’ in de maand komt, dan weet je het wel! Het is handig om een complex met multivitamine te slikken, maar vergeet ook zeker vitamine D niet.
3. Eet gezond. In de winter neigen veel mensen naar een stamppot of warme chocolademelk. Erg lekker, maar niet erg gezond. Probeer dus gezond te blijven eten. Goed voedsel om een winterdip te verlagen zijn bijvoorbeeld walnoten, gebroken lijnzaad en alles wat omega 3 bevat.

Psychisch goed in je vel zitten

Een winterdip heeft natuurlijk niet slechts te maken met lichamelijke processen. Het is ook een gedeelte van goed in je vel zitten. Probeer dus erg positief en vrolijk door het leven te gaan. Je kunt dit bijvoorbeeld al heel simpel doen door iedere dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent, of kleine momenten die je hebben laten lachen. Door positief te blijven is het lastig om in een sombere stemming te komen. Daarnaast is het ook goed om iedere dag een aantal minuten te mediteren.

Het verminderen van een winterdip of het verlagen van een winterdip kan dus erg lastig zijn. Toch kun je met deze tips een winterdip verminderen. De winter heeft ook zo zijn charmes, heerlijk met familie bij het haardvuur. Proost met warme chocomel!