Hoe kom je van je verkoudheid af? Vijf tips van grootmoeder!

Zodra de ‘r’ weer in de maand zit is het voor de meeste mensen wel duidelijk. De winter komt eraan, en niet alleen de winter, ook de maanden waarin iedereen weer gaat lopen snotteren en hoesten, maar van je verkoudheid afkomen is zo makkelijk nog niet. Hoe kom ik van mijn verkoudheid af? Het is natuurlijk erg vervelend om verkouden te zijn. Je probeert wanhopig die loopneus tegen te houden met wat neusspray en het hoesten met keelsnoepjes. Zijn er nog andere middelen die helpen tegen verkoudheid? Hoe kom ik van mijn verkoudheid af? Hier wat magische tovertrucjes uit de oude doos.

1. Het kauwen van kauwgom
De meeste mensen nemen wel eens een kauwgompje om de mond weer wat frisser te maken na een maaltijd, maar het kan dus ook helpen tegen een verkoudheid. Dit komt doordat door het kauwen de mond- en neusholtes open komen te staan. Hierdoor kan het ‘luchten’ wat je afweer sterker maakt waardoor je minder snel verkouden wordt. Daarnaast moet je ook af en toe je speeksel doorslikken, wat een rustgevend effect heeft op de keel. De mintsmaak doet de mond ook goed. Zo zou je snel van je verkoudheid afkomen.

2. Het sap van een citroen drinken
Het is niet helemaal duidelijk waarom dit werkt, wel is duidelijk dat citroenen (en ander citrus ook) een enorme genezingskracht bevatten. Het beste is om in de koude maanden iedere dag een glas water te drinken met het sap van een uitgeperste citroen, op een nuchtere maag. Dit zal ervoor zorgen dat je niet meer verkouden wordt. Als je al wel verkouden bent, zal de verkoudheid snel wegtrekken.
Het kan zijn dat je de citroen te zuur vindt, doe er dan wat (basterd)suiker bij. Mocht je dat niet willen dan kun je ook het sap van de citroen in een grote fles doen en deze gedurende de dag leegdrinken. Als je wat munt, fruit of gember bij het water en het citroensap doet krijg je een lekker fris drankje!

3. Een ui in stukken
Sommige mensen zweren erbij om een ui in stukken te snijden en deze in hun slaapkamer te leggen wanneer zij gaan slapen. Zij snijden een witte ui in grote, grove stukken en leggen deze simpelweg op hun nachtkastje wanneer zij gaan slapen. Het schijnt verlichting de brengen aan de luchtwegen en het hoesten te verminderen.

4. Groentesoep
Wanneer je verkouden bent is dat eigenlijk een teken dat je weerstand laag is. Het is dus belangrijk om voldoende groente te eten! Een ouderwets groentesoepje kan erg goed helpen. Veel mensen zeggen dat ui en knoflook goed helpen bij verkoudheid, dus gebruik deze ingrediënten rijkelijk. Gebruik verder lekkere ingrediënten van het seizoen zoals pompoen, prei of tomaten.

5. Gorgelen met zout water
De grootste ergernis van mensen die verkouden zijn is het feit dat hun neus verstopt is. Het kan dan helpen om wat zout op te lossen in een glas lauwwarm water. Spoel dit door je mond en gorgel ermee. Dit zou onmiddellijk verlichting moeten brengen en de neusholte moeten openen. Let wel op dat zout erosie kan brengen aan de tanden, probeer dit dus vooral niet te vaak te doen, want het is niet heel goed voor je.