Tips voor een goede nachtrust

Voel je je al enige tijd wat vermoeid? Heb je het soms ook lastig om uit bed te komen? En heeft dit alles volgens jou te maken met slecht slapen? Lees dan onderstaande tips voor een goede nachtrust.

Heel wat mensen hebben al eens te kampen met een slechte nachtrust. Ze hebben moeite met inslapen of slapen niet altijd door. Of ze liggen ’s nachts te woelen en staan bijgevolg ’s morgens doodmoe op. Niets zo vervelend als de dag te moeten starten met het idee dat je helemaal niet fris en uitgerust bent.

Herken je jezelf in een van deze situaties? Neem dan onderstaande tips voor een goede nachtrust eens door. Zo kun je snel weer genieten van een goede nachtrust en sta je weer vol goede moed op om de dag te beginnen.

Tips voor een goede nachtrust 
Om goed te kunnen inslapen is het belangrijk chocolade of cafeïne (koffie, cola) te mijden na het avondeten. Ze bevatten namelijk opwekkende stoffen waardoor de tijd om te kunnen inslapen verlengd wordt.

Een goede nachtrust kun je ook bekomen door te stoppen met roken. Nicotine is niet alleen verslavend, je hebt voortdurend die fysieke drang naar een sigaret, maar heeft eveneens een oppeppend effect. Je zult hierdoor minder snel en onrustiger slapen. Roken verhoogt bovendien ook het risico op opstopping van neus en keel met snurken als gevolg. Daarbij vermindert het ook nog eens de zuurstofopname door je lichaam.

Een goede nachtrust is meer dan jouw 8 uur nachtelijke slaap. De activiteiten van jouw dag spelen ook een rol in jouw nachtrust. Hoe meer stress je tijdens jouw dag ondervindt, hoe meer stress je naar jouw slaap zult meedragen. Het is daarom raadzaam 1 à 2 uur tijd in te bouwen voor het slapen gaan om zowel lichaam als geest tot ontspanning te brengen.

Een goede nachtrust wordt ook bewerkstelligd door een goede regelmaat. Ga daarom op een vast tijdstip slapen en sta op een vast tijdstip op. Dit is een belangrijke balans. Hou je dan ook aan die regelmaat tijdens vakanties en vrije dagen.

Let erop dat je gaat slapen als je je ook daadwerkelijk moe voelt. Het heeft niet veel zin om eerst uren wakker te liggen. Dat kost je veel energie en kan ertoe leiden dat je inslapen met een probleem gaat associëren.

Vermijd fel licht, dat verstoord de harmonie tijdens het slapen. Slaap in het donker of in een verduisterde kamer.