Gezonde barbecue gerechten

Hoe kan barbecuen gezonder?

Wanneer de zomerperiode aanbreekt, wordt de barbecue zeer veel gebruikt. Het is niet voor niets een perfect middel om heerlijke gerechten te bereiden! Echter wordt de barbecue vaak geassocieerd met enigszins vet, ongezond eten. Dit komt dan ook vaak door de grote hoeveelheden vlees die worden gegeten en het soort bbq vlees dat wordt bereid. Maar ook groenten lenen zich uitstekend voor de bereiding op de barbecue. Benieuwd hoe ook jij gezonder kan gaan barbecuen? Graag geven wij jou enkele gezonde bbq recepten, zowel voor vlees als groente.

Eenvoudig gezonder barbecuen met vlees

Bij iedere bbq hoort vlees, veel vlees. Wanneer je een gezondere bbq wil, kun je ook eenvoudig iets minder vlees eten. Wat ook helpt, is het kiezen voor mager vlees in plaats van half om half. Denk hierbij aan gehakt voor zelfgemaakte hamburgers. Mager vlees is gezonder voor je, waardoor kiezen voor dit type vlees een bewuste keuze is. Ook is het gezonder om zelf marinades te maken in plaats van het gebruiken van marinades uit zakjes. Deze zitten vaak boordevol toegevoegde suikers en zout. Wanneer je zelf marinades maakt, kies je er gemakkelijk voor om minder suiker en zout toe te voegen aan jouw marinade.

gezonde bbq gerechten

Gezonde bbq vlees recepten

Wanneer je graag wilt genieten van vlees op de bbq, kun je ook kiezen voor gezonde recepten. Denk hierbij aan de kipspiesjes gemaakt van kipfilet. Wanneer je deze pittig maakt, werkt dit goed in op je lichaam en kan dit een gezonde werking hebben.

Probeer ook de speklappen en worstjes links te laten liggen bij een barbecue. Deze vleessoorten bevatten van zichzelf meer vet, wat dus niet goed voor je is. In plaats van deze vleessoorten kun je kiezen voor kipfilet. Niet zoveel zin in kip? Dan is kalkoen ook een prima vervanger.

Ook kun je bij de barbecue kiezen voor de vleessoorten van hogere kwaliteit. Deze bevatten vaak minder vet en zijn dus beter voor het lichaam. Denk hierbij aan kipfilet in plaats van kippendij en varkenshaasjes in plaats van speklappen.

De gezonde bbq met groenten

Iedereen weet dat groenten gezonder voor je zijn dan vlees. Ook lenen groenten zich perfect voor de bereiding op de bbq. Het bekende barbecue recept is wel de groentespies, waarbij uien, champignons en paprika’s worden gespiesd en op de barbecue worden gelegd.

Het iets minder bekende recept, maar zeker niet minder lekker, is de gevulde portobello. De portobello vul je eenvoudig door wat sjalotjes, knoflook en kruidenboter in de portobello zelf te leggen, waarna deze op de barbecue bereid kan worden.

Een ander, minder bekend recept is de gepofte zoete aardappel. Wat de naam doet vermoeden, is dat de zoete aardappel ook echt een aardappel is. De zoete aardappel leent zich uitstekend om gepoft te worden op de barbecue, waarna je de gepofte aardappel eenvoudig vult met ricotta en hüttenkäse.

Bij gezonde bbq recepten mogen de zomerse salades natuurlijk niet ontbreken. Dit zijn vaak frisse salades met als basis komkommer, tomaat en een lichte kruidendressing. Een variatie op deze zomersalade is een frisse salade van veldsla, geitenkaas en mango.