Stoppen met roken? Welke mogelijkheden heb je?        

Stoppen met roken

Roken is niet bepaald bevorderlijk voor de gezondheid. Sterker nog; de helft van de rokers komt te overlijden aan de gevolgen ervan en een kwart overlijdt zelfs al voor het 65e levensjaar. Wie rookt maakt een grotere kans op kanker. Niet zo verwonderlijk dus dat heel veel mensen af willen van deze verslaving en willen stoppen met roken. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Nicotine

Wie wil stoppen met roken moet de strijd aan met nicotine, de verslavende stof in de sigaret. Wie besluit te stoppen, krijgt te maken met ontwenningsverschijnselen. Dan moet je denken aan slecht slapen, problemen om je te concentreren en bovendien ben je sneller geïrriteerd of emotioneel en groeien de meeste mensen nadat ze gestopt zijn in kilo’s en omvang.

Mondspray

Wie wil stoppen met roken, kan kiezen voor een aantal producten die nicotine vervangen. Zo zijn er tegenwoordig zuigtabletten en kauwgum op de markt, in diverse smaken. Ook een mondspray – met nicotine- is een prima hulpmiddel om te stoppen met roken. Bekender zijn de nicotinepleisters. Deze pleisters maken dat je minder snel trek in een sigaret krijgt. Ook de nicotine inhalatoren kunnen stoppers helpen om de ontwenningsverschijnselen te beperken. Stoppen met roken is een proces waarvoor je behalve hulpmiddelen ook een goede mentaliteit moet hebben.

Willen

Overigens is het niet zo dat iedereen die stopt automatisch te maken krijgt met de ontwenningsverschijnselen. Er zijn mensen die probleemloos kunnen stoppen, ook na jarenlang heel veel gerookt te hebben. Willen is kunnen, dat geldt zeker voor mensen die willen stoppen met roken. Bewezen is dat mensen die niet helemaal overtuigd zijn of ze écht wel willen stoppen, zo weer aan de sigaret zijn.

Elektrische sigaret

Wellicht het beste alternatief voor roken is de elektrische sigaret, ook wel e-sigaret genoemd. Een peuk op batterij, met capsule die gevuld is met een vloeistof met zelfgekozen smaak. De vloeistof wordt verwarmd en verdampt en de ‘roker’ ademt dat in. De sigaret wordt meer en meer populair, hoewel er mensen zijn die beweren dat ook het roken van deze sigaret niet gezond is. Het is echter een feit dat het gebruiken van een e-sigaret in elk geval veel gezonder is dan het roken van een echte sigaret. Wat mensen die willen stoppen ook aanspreekt in deze elektrische sigaret is het feit dat men echt iets in handen heeft. Roken is een gewoonte. Mensen doen het automatisch. Met de e-sigaret voelt het alsof je een echte sigaret in handen hebt, zoals voorheen veel mensen voor bijvoorbeeld een lolly kozen die ze afwisselend in de mond en tussen de vingers hielden.

Stoppen met roken is niet eenvoudig, wél heel verstandig. Natuurlijk moet je door de eerste fase heen, maar daar zijn de al genoemde producten een probaat hulpmiddel voor. Stoppen met roken is een kwestie van willen en kiezen voor de juiste hulp in de vorm van kauwgum, een pleister, spray of een e-sigaret.