Wat voor gerechten kun je bereiden met Chiazaad

Chiazaad; yummie!

In bijna elke supermarkt vindt je het wel; chiazaad. Het ziet eruit als je pitjes van een aardbei, maar dan wat donkerder van kleur. Het wordt in vele landen gezien als superfood, maar wat kun je er eigenlijk mee?

Chiazaad; gezond?

En of chiazaad gezond is! Het heeft een hoge waarde aan eiwitten, voedingsvezel en er zitten ook nog eens een hoop vitaminen in en is het hoog aan omega-3-vetzuren wat goed is voor het hart. Een of twee eetlepels chiazaad per dag zou dus echt geen kwaad kunnen, tenzij je vaak snel last hebt van je darmen, dan kan het nog wel eens averechts gaan werken doordat de spijsvertering door de vele vezels wat versneld (of vertraagd) kan gaan werken.

chiazaad gerechten

Chiazaad gerechten

Chiazaad kun je in verschillende gerechten gebruiken als ingrediënt. Je kunt chiazaad bijna aan alle gerechten die je zo maakt toevoegen, om een reeks gerechten te noemen die nu echt lijken op chiazaad gerechten is een vrij lastig. Je kunt zelf chiazaad gerechten maken door bijvoorbeeld chiazaad toe te voegen aan verschillende gerechten. Denk aan pannekoeken, of quinoa. Voeg er trouwens wel niet te veel van toe aan je gerechten; door de hoge waarde aan voedingsvezels kan een teveel aan chiazaad eten lijden tot bijvoorblee diarree, wat we natuurlijk niet willen.

gerecht met chiazaad

Wat voor gerechten kun je bereiden met chiazaad?

Op de vraag; Wat voor gerechten kun je bereiden met chiazaad?, is eigenlijk een heel simpel antwoord. Door de milde en niet overheersende smaak kun je chiazaad in bijna elk gerecht wel toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een smoothie, een bakje yoghurt of bij de paprika als je die zo bakt. Je kunt er ook jam van maken; chiazaad bindt namelijk waardoor je er geen gelatine of geleisuiker voor nodig hebt!

Als je graag dus wat varieert qua zogenoemde ‘superfoods’, kan chiazaad misschien wel eens wat voor jou zijn! De prijzen van chiazaad variëren nogal, maar als je het goedkoopste merk pakt heb je wel meteen goede kwaliteit. Voeg het gewoon toe aan wat gerechten en maak van je normale gerechten chiazaad gerechten!