oorzaken van hoofdpijn

10 (onverwachte) oorzaken van hoofdpijn

Hoofdpijn is zo’n typische kwaal waar iedereen wel eens last van heeft. Vaak duikt hoofdpijn uit het niets op en kan je er geen verklaring voor vinden. Er zijn nochtans heel wat zaken die ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt. Wij zetten tien onverwachte oorzaken van hoofdpijn op een rijtje. Als je de volgende keer nog eens hoofdpijn hebt, dan zal je wellicht beter kunnen verklaren waar dit vandaan komt!

1. Oorzaken van hoofdpijn: je drinkt te weinig water

Men zegt niet voor niets dat je 1,5 tot 2 liter water per dag moet drinken. Je bent immers sneller uitgedroogd dan je denkt, met hoofdpijn tot gevolg. Zeker na een fysieke inspanning als je veel vocht verliest door transpiratie. Door het sporten raak je namelijk nog sneller gedehydrateerd. Maar ook wanneer je niet sport is het belangrijk om genoeg water te drinken. 

2. Hoofdpijn: je drinkt te veel koffie

Er zijn mensen die al hoofdpijn krijgen van één kop koffie, al komt dat bijna niet voor. De meeste mensen kunnen zonder problemen drie tot vier koppen per dag drinken. Drink je vijf of meer koppen? Dan drink je te veel koffie en krijgt je lichaam een overdosis aan cafeïne binnen, wat zorgt voor hoofdpijn. Drink daarom maximaal drie mokken koffie per dag. Ze zullen je des te meer smaken!

3. Het is weekend

Weekend en koffie, wat is de link? Het is simpeler dan je denkt! Te veel koffie drinken is niet gezond, maar een tekort aan cafeïne kan ook hoofdpijn veroorzaken. Stel dat jij op weekdagen veel koffie drinkt, dan zal je in het weekend of op vrije dagen hoofdpijn krijgen. Hoofdpijn is dan een soort van ontwenningsverschijnsel, je lichaam schreeuwt als het ware om cafeïne. Zeker als je ook nog eens uitslaapt en later eet, kan je last hebben van ‘weekendhoofdpijn’.

4. Je hebt honger

Ken jij de uitdrukking ‘scheel van de honger’? Honger is één van de onverwachte oorzaken van hoofdpijn. Als jij een maaltijd overslaat, dan voel je dat niet alleen in je maag maar ook in je hoofd. Sla daarom nooit een maaltijd over. Eet drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) en beloon jezelf met lekkere, gezonde tussendoortjes. Denk aan een kiwi, snoeptomaatjes of een heerlijke kom soep.

5. Het ligt aan je voeding

Van sommige dranken of voedingsmiddelen kan je hoofdpijn krijgen. Bananen, citrusvruchten, bepaalde kazen en salami kunnen een trigger zijn. Ook rode wijn kan hoofdpijn veroorzaken. Heb jij regelmatig hoofdpijn? Houd een dagboek bij waarin je noteert wat je eet en wanneer je hoofdpijn krijgt. Op die manier ontdek je misschien een verband en kan je bepaalde voeding vermijden. 

hoofdpijn oorzaken

6. Je kauwt te veel kauwgom

Je denkt er waarschijnlijk niet aan, maar ook kauwen op kauwgom is één van de onverwachte oorzaken van hoofdpijn. Kauwgom mag dan lekker smaken en voor een frisse adem zorgen, maar het zorgt ook voor hoofdpijn. Langdurig kauwen kan meer spanning veroorzaken op je gewrichten die je schedel en kaak met elkaar verbinden.

7. Je verlucht je huis niet genoeg

Je huis verluchten is ontzettend belangrijk, bij voorkeur een halfuurtje per dag. Wanneer je slecht verlucht, kan dit tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht van mensen die niet genoeg verluchten. Als je te veel binnen zit in een gesloten ruimte krijgen je hersenen niet genoeg zuurstof. Het is dus niet zo vreemd dat je ineens hoofdpijn krijgt. Lees hier het belang van ventileren in je huis!

8. Je slaapt te veel of te weinig

Wanneer je een paar nachten slecht slaapt of ineens verandert van slaappatroon kan je hoofdpijn krijgen. Maar ook het omgekeerde, te lang in je bed liggen, kan hoofdpijn veroorzaken. Om dit te vermijden zorg je best voor een goede nachtrust en regelmaat. Ga iedere avond rond hetzelfde tijdstip slapen en sta iedere ochtend rond hetzelfde tijdstip op.  Hierbij is het wel belangrijk dat je acht uur slaap hebt. Dit is een mooi aantal uren slaap om je lichaam en geest te ontspannen en je klaar te maken voor een nieuwe dag.

9. Je hebt een bril nodig

Zonder dat je het in de gaten hebt, kunnen je ogen langzaam achteruitgaan met hoofdpijn tot gevolg. Als je ogen extra inspanningen moeten leveren door continu te staren naar een computerscherm of kleine lettertjes, krijg je hoofdpijn. Probeer daarom overbelasting te beperken door je ogen voldoende rust te geven. Daarnaast doe je er goed aan om je ogen te laten testen bij de oogarts. Wellicht kunnen een bril of lenzen je hoofdpijn verminderen.

10. Je hebt een verkeerde lichaamshouding

Heb jij een zittend beroep en zit je lang in dezelfde houding? Dit is erg belastend voor je spieren. Als de spieren in je rug, nek en schouders gespannen zijn omdat je altijd in dezelfde houding zit, kan die spanning uitstralen naar de spieren in je hoofd. Het is dus niet goed om urenlang in dezelfde houding achter je laptop te zitten. Sta regelmatig op, strek je benen en ga een rondje wandelen. Als je hierbij ook nog eens in de buitenlucht gaat wandelen, dan draagt dat ook bij aan een goede weerstand!

hoofdpijn door verkeerde lichaamshouding

Zo, dit zijn tien onverwachte oorzaken van hoofdpijn. Blijft je hoofdpijn aanwezig, ook na het opvolgen van bovenstaande tips? Dan doe je er goed aan om een afspraak bij de huisarts te maken. Misschien heeft je hoofdpijn dan toch een medische oorzaak.