hoeveelheid ontbijt

Power ontbijt, de juiste hoeveelheid!

Heb je een intensieve dag voor de boeg – en wil je ervan verzekerd zijn voldoende energie op te bouwen zodat je tot het middaguur geen honger meer zult hebben? Ga voor een powerontbijt. Een ontbijt dat voldoende koolhydraten en eiwitten bevat, waar je lichaam een hoop bouwstoffen uit kan halen zodat je zoveel mogelijk energie opbouwt.

De juiste hoeveelheid voor ontbijt

Hoe weet je wat je juiste hoeveelheid voor ontbijt is? Niet iedereen eet altijd evenveel op de ochtend. Sommige mensen hebben zelfs weinig eetlust, en eten daarom mogelijk niet voldoende om de dag door te kunnen komen. Als je wilt weten wat de beste hoeveelheid ontbijt is, is belangrijk om te letten op het aantal calorieën dat je binnenkrijgt. Een goede ontbijt portie zou ongeveer 20 tot 25% van de totale caloriebehoefte op een dag moeten bevatten. Gemiddeld is dat voor vrouwen 400 tot 500 kcal, en voor mannen 500 tot 625 kcal. Natuurlijk is dit ook volledig afhankelijk van jouw bezigheden. Ben je van plan flink te gaan sporten, of een wandeling te maken? Doe jij zwaar fysiek werk of heb je een kantoorbaan, waarbij je niet zoveel beweegt? Stem jouw ontbijt portie af aan de hand van jouw fysieke bezigheden. 

Power ontbijt: voor iedereen anders 

Net zoals de hoeveelheid ontbijt verschilt van persoon tot persoon, is dat wat een echt ‘power ontbijt’ vormt, voor iedereen anders. Toch zijn er enkele dingen te noemen die een power ontbijt een energieboost maken. Eet bijvoorbeeld oats, gecombineerd met zaden, noten en fruit. Ga voor fruitsoorten als banaan en mango, in plaats van appel, bijvoorbeeld. Appels vullen namelijk minder waar een banaan of een perzik voor veel meer energie zorgt. Ook gezonde granen, avocado’s en eieren zijn zeer aan te raden ‘energiebommetjes’. Deze vullen goed en je kunt er lang op voort. 

Een power ontbijt bevat gezonde ingrediënten, het liefst vers; laat (geraffineerde) suikers daarentegen staan. Ook toegevoegde smaak- en kleurstoffen, zoals vaak te vinden zijn in fruityoghurts en pakken met muesli- of cornflake-ontbijtes, zijn af te raden. Het lichaam heeft hierbij energie nodig om de onnatuurlijke stoffen af te breken, hetgeen voor een averechts effect kan zorgen: een ‘after diner dip’ met vermoeidheid als gevolg. Wil je jouzelf het beste boost-ontbijt verzekeren, ga dan voor natuurlijke, verse, en/of biologische ingrediënten. Het lichaam heeft baat bij gemakkelijk af te breken producten, om deze vervolgens om te zetten in brandstof: energie.