Het belang van ventileren in je huis

Je huis ventileren is heel erg belangrijk. Wanneer je slecht ventileert loop je gezondheidsrisico’s. Veel mensen hebben last van schimmel, fijnstof of tabaksrook in huis. Dit is erg ongezond voor de longen.

Isolatie

Huizen worden tegenwoordig steeds beter geïsoleerd. Dat is erg prettig voor de warmte die niet zomaar via de kieren en naden naar buiten gaat, maar het is minder fijn voor de ventilatie in huis. Om ervoor te zorgen dat je woning goed geïsoleerd blijft is het van belang dat je op een aantal dingen let. Zorg bijvoorbeeld dat je zelf voldoende ventileert. Zet regelmatig een raam open of plaats ventilatieroosters. Probeer daarnaast niet binnenshuis te roken. De lucht blijft lang hangen en zorgt naast een vieze lucht op lange termijn ook voor longklachten.

Luchtvochtigheid

Verminder het vocht in je huis door de was bijvoorbeeld buiten te drogen en niet te nat te dweilen. Zet bij activiteiten als koken, douchen of een feestje met veel mensen een extra ventilatie aan. Gebruik bijvoorbeeld de afzuigkap of zet een buisventilator aan. Laat je ingebouwde ventilatiesystemen regelmatig controleren en schoonmaken voor een goede werking.
Lucht dagelijks je woning grondig. Dit doe je door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. De lucht in huis kan zich zo volledig verversen. Zet hierbij de verwarming wat lager, zo stook je niet voor niks. Je wilt ten slotte niet dat de warmte naar buiten gaat. Heb je nog steeds last van vocht in je huis? Maak dan gebruik van vochtvreters. Dit is geen blijvende oplossing, maar zeer geschikt voor incidenten als bijvoorbeeld een lekkage. Door met vochtvreters het vocht in een korte tijd snel te absorberen trekt het vocht niet verder je huis in. Schimmelvorming ligt op de loer, en kan je veel gezondheidsklachten geven. Een goede luchtvochtigheid van je woning ligt tussen de 40 en 60 procent. Bij een te vochtig huis kunnen er luchtweg problemen ontstaan.

Koolmonoxide vergiftiging

Een te goed geïsoleerd en weinig geventileerd huis kan een koolmonoxide vergiftiging veroorzaken. Koolmonoxide is een onzichtbaar en reukloos gas wat je kan doen stikken. Hang een koolmonoxide melder op en zorg altijd voor goede ventilatie bij het gebruik van gas.