Een hond zorgt voor meer beweging

Het hebben van een hond past heel goed bij een gezonde, actieve levensstijl. Honden hebben veel beweging nodig en dat zorgt ook voor beweging van de baas. Iemand moet fikkie namelijk mee naar buiten nemen zodat hij zijn energie goed kwijt kan. Ook iemand met een kantoorbaan, die de hele dag stil heeft gezeten, zal ‘s avonds nog even een goede wandeling met de hond moeten maken.

Bewegingsbehoefte scheelt per hond

Alle honden hebben veel beweging nodig, al heeft de ene hond wat meer beweging nodig dan de andere. De benodigde hoeveelheid beweging is verschillend per ras, de leeftijd en de gezondheid van de hond. Met een pup van 10 weken kun je immers nog geen half uur gaan hardlopen in het park. Sommige hondenrassen zijn gemaakt om te werken en hebben daarom een uitlaatklep nodig om hun energie voldoende kwijt te kunnen. Een voorbeeld hiervan is de Siberische husky, een poolhond die vroeger veel gebruikt is om sledes door de sneeuw te trekken. Maar ook een typische kleine gezelschapshond zoals de Maltezer heeft behoefte aan een uitlaatklep en regelmatige beweging.

Een hond als huisdier zorgt voor meer beweging

Doordat honden zoveel beweging nodig hebben, worden mensen ook in beweging gebracht. Iedere dag een blokje om met de hond is namelijk niet genoeg. Het wordt vaak aangeraden om een hond minimaal 4 keer per dag uit te laten, waaronder één lange wandeling. Idealiter kan de hond dan ook eenmaal per dag lekker los lopen en rennen. Helaas is het niet voor iedere hond mogelijk om los te lopen, bijvoorbeeld omdat ze de neiging hebben om weg te lopen. Ook is het niet overal toegestaan om honden los te laten lopen. Flexi hondenriemen kunnen dan uitkomst bieden. Deze riemen rollen uit, waardoor de hond meer afstand kan nemen van de baas dan met een standaard hondenriem. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en zo is het mogelijk om de hond 3 meter of wel 8 meter ruimte te geven. Op deze manier kan fikkie toch lekker rennen, spelen en ravotten zonder los te hoeven lopen. Veel mensen nemen de hond ook mee als ze gaan sporten. Het kan heel prettig zijn om een maatje mee te nemen tijdens het hardlopen of om samen een stuk te gaan fietsen. Het belangrijkste is dat baas en hond lekker samen op pad zijn en zo allebei actief en gezond blijven.