wat zijn acai bessen

Acai bessen: besjes met superkrachten

Wat zijn acai bessen?

Vol antoxidanten en nog lekker ook: Acai bessen zijn zeker niet zonder reden zo populair onder foodies en vegans. Wat zijn acai bessen precies? De besjes, ongeveer 2,5 cm groot en donkerblauw van kleur, zijn bekend geworden door de belangstelling voor de zogenaamde superfoods. Superfoods zijn sinds enkele jaren populair bij mensen die een gezonde levensstijl nastreven. Voorbeelden van ander superfood zijn hennepzaden, tarwegras en goijbessen. De overeenkomst tussen al deze voedingsproducten is dat ze heel veel essentiƫle voedingsstoffen bevatten. Op een natuurlijke wijze geven deze superfood producten zo energie en zorgen ze voor de opbouw en weerstand van je lichaam. De acai bes komt uit het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Was de acai bes voorheen lastig te verkrijgen in Nederland, door de toegenomen populariteit is dit veranderd. De bessen zijn nu overal te koop, zij het in poedervorm of als ingevroren pulp. Je kunt het bij natuurvoedingswinkels vinden, of online eenvoudig bestellen.

De voedingstoffen in acai bessen

Sommigen vinden de hype misschien wat overdreven, maar de acai bes doet zijn titel superfood zeker eer aan. De antioxidanten die de acai bes bevat, zijn mineralen zoals calcium, ijzer en magnesium. Antioxidanten beschermen het weefsel tegen radialen. Dit zijn agressieve stoffen die schade toebrengen aan de cellen. Ze staan zo herstel en/of ontwikkeling van de cellen in de weg. Vitamine E is zo’n antioxidant die dit proces tegengaat. Verder heeft de bes grote hoeveelheden vitamine A. Vitamine A draagt bijvoorbeeld bij aan het jong en gezond houden van je huid en ondersteunt je weerstand.

gerechten met acai bessen

Gerechten met acai bessen

Het besje heeft een frisse smaak die iets wegheeft van die van de bosbes. Maar het is tegelijk ook nootachtig, met zelfs het krachtige van pure chocolade. Gerechten met acai bessen zijn daarom altijd bijzonder van smaak. De bes is een heerlijke toevoeging aan een yoghurtontbijt of aan een smoothie. Banaan en aardbei zijn een aantal van de vruchten waar de acai bes zich goed mee laat combineren. De acai bowl is een van de bekendste recepten met acai bessen. Dit is een echte klassieker uit de Braziliaanse keuken. Verschil met een smoothie is dat je het gerecht serveert in een kom in plaats van in een drinkglas. Daarom kan je hem aftoppen met een muesli of wat kokossnippers voor een crunchy bite. De acai bes is dus prima te combineren met veel gerechten en een ideale toevoeging aan een gezonde levensstijl.