Curcumine, wat is dat precies

Welke gezondheidsvoordelen biedt curcumine voor ons lichaam?

Curcumine is een stof die ons lichaam op meerdere manieren kan ondersteunen. Diverse organen en lichaamsfuncties kunnen baat hebben bij voldoende inname van deze stof. Zo heeft het binnenkrijgen van curcumine onder meer een gunstige invloed op de gewrichten, de lever en onze algehele gezondheid. Curcumine is verkrijgbaar in capsules met de juiste hoeveelheden van deze werkzame stof om te kunnen profiteren van de gunstige gezondheidseffecten.

Curcumine, wat is dat precies?

Curcumine is een stof die wordt gewonnen uit de wortelstokken van de Curcuma longa. Door de wortels van deze plant te drogen en fijn te malen, ontstaat de specerij kurkuma. Een belangrijk bestanddeel van kurkuma is curcumine. Deze uit de kurkumaplant afkomstige kleurstof komen we vooral tegen in de Oosterse keuken, onder andere in koenjit en kerrie. Inname van de stof curcumine levert het menselijk lichaam diverse gezondheidsvoordelen.

Welke invloed heeft curcumine op het lichaam?

Voldoende inname van curcumine heeft een positief effect op verschillende delen van ons lichaam.

De gewrichten

Een van de bekendere gezondheidsvoordelen die het pigment curcumine kan opleveren, is een gunstig effect op de gewrichten. Denk hierbij aan verlichting bij gewrichtszwelling en ochtendstijfheid. Vanaf een inname van 300 mg per dag kan dit positieve effect worden verkregen en kan de soepelheid van de gewrichten toenemen.

Een betere huid

Je huid kan gezonder worden en er stralender uitzien vanaf 100 mg curcumine per dag. De inname van curcumine helpt namelijk om de huidbacteriën in evenwicht te brengen en zorgt ook nog eens voor een betere doorbloeding. En dat zie je onder meer terug in de kleur en glans van je huid.

Antioxidant

Curcumine werkt als antioxidant in ons lichaam bij een inname van minstens 100 mg per dag. Antioxidanten bestrijden schadelijke vrije radicalen en werkt ontstekingsremmend, wat onze gezondheid ten goede komt.

De lever

Ook de lever is gebaat bij voldoende curcumine. Door dagelijks 60 mg curcumine in te nemen, wordt vetophoping in de lever bestreden en neemt de productie van gal toe. Deze stof helpt de lever ontgiften.

Bloed

Zo’n 100 mg op dagelijkse basis draagt, zoals eerder genoemd, bij aan een betere doorbloeding. Ook neemt de kwaliteit van het bloed toe, verbetert de bloedsomloop en wordt de productie van bloed ondersteund.

Waarom kiezen voor capsules?

Curcumine kent vele voordelen, maar een nadeel van de stof is dat deze als specerij zeer slecht wordt opgenomen door het lichaam. De capsules met curcumine van Flinndal bevatten een extract in vloeibare vorm dat vele malen beter kan worden opgenomen. Het werkzame bestanddeel is verpakt in micellen, die de darmwand eenvoudig kunnen passeren en direct via het bloed naar de lichaamscellen kan worden vervoerd om daar hun werk te doen. Deze vorm werkt 185 maal beter dan andere curcumine-extracten.