Wat is wilde zalm

Niets zo lekker als wilde zalm uit de vrije natuur

Zalm is misschien wel de meest geliefde vissoort. En zo lekker! Maar wist je dat er verschillende soorten zalm zijn? Veel mensen kennen de gekweekte zalm maar er bestaat ook een overheerlijke wilde variant. Wat is wilde zalm? De naam doet het eigenlijk al vermoeden. Deze zalm is niet gekweekt, heeft geen antibiotica gehad en is niet overvoerd. Wilde zalm komt echt uit de vrije natuur. 

Wat is wilde zalm of wat maakt de zalm wild?

Wilde zalm plant zich voort in rivieren waar de kleine visjes opgroeien tot jong volwassen zalmpjes. Hoe lang dit precies duurt is afhankelijk van de hoeveelheid aanwezig voedsel en de temperatuur. Als de zalm groot genoeg is, trekt hij naar de zee om op te groeien tot een volwassen vis. Wilde zalm leeft uitsluitend van andere aanwezige organismen. Als de vissen zich gaan voortplanten, voeden ze zichzelf goed om zich klaar te maken voor de tocht naar de rivieren. Dit is het moment dat de vissers de zee op gaan. Wilde zalm wordt vooral in Alaska gevangen. Om zeker te weten dat de zalm ook duurzaam gevangen is, bestaat er het MSC-keurmerk. 

De voedingsstoffen van wilde zalm

Wilde zalm staat bekend als een waar superfood. Het is een heel smakelijke vette vis die super rijk is aan omega-3 vetzuren. Door zijn gezonde leefstijl is de wilde zalm iets minder vet dan de gekweekte variant. Maar daarentegen bevat wilde zalm weer meer mineralen, zoals kalium, zink en ijzer. De smaak ervan is sterker en de structuur steviger of meer vlezig. Wilde zalm is net als andere vette vissen bovendien rijk aan vitamine D en B2 en het bevat vitamine A. Als je eenmaal per week deze verrukkelijke vis eet, eet je niet alleen lekker maar ook gezond. Wilde zalm is goed voor je hart en bloedvaten. 

Gerechten met wilde zalm

Lekkere gerechten met wilde zalm

Wilde zalm past eigenlijk bij vrijwel ieder gerecht. Gerookt is de vis heerlijk op toast of een broodje. Wil je de echte pure smaak proeven, dan eet je hem los bij een lekker drankje. Maar ook voor het diner kun je met wilde zalm alle kanten op. Eet hem bijvoorbeeld met een beetje citroen, tomaatjes en mozzarella. Of bereid de vis gemakkelijk in de oven. Heerlijk met een aardappeltje, maar bijvoorbeeld ook met een lekkere Marokkaanse couscous. Genoeg overheerlijke recepten te vinden om ook wild te worden van deze bijzondere vis!