Zelf je bloeddruk verlagen

Zelf je bloeddruk verlagen: 8 tips

Je bloeddruk is een belangrijke indicator voor je gezondheid. Een te hoge bloeddruk geeft niet direct klachten. Pas als je bloeddruk gedurende lange tijd verhoogd is, kan dat schadelijke gevolgen hebben en bijvoorbeeld hartproblemen veroorzaken. Er zijn medicijnen die je bloeddruk verlagen, maar je kunt ook zelf veel doen om je bloeddruk laag te houden. Met deze acht tips kan je zelf je bloeddruk verlagen! 

1. Zelf je bloeddruk verlagen: zorg voor een gezond gewicht

Heb je overgewicht? Een paar kilo afvallen kan al helpen om je bloeddruk te verlagen. Vooral buikvet is heel ongezond en wordt in verband gebracht met de kans op een hoge bloeddruk. Misschien is intermittent fasting iets voor jou? Je kunt ook afvallen met een proteïnedieet. Het maakt niet uit welk dieet je volgt, als het maar helpt om je overtollige kilo’s kwijt te raken. Een diëtiste kan je een aangepast eetschema geven en begeleiden als je het moeilijk hebt. Zo sta je er niet alleen voor!

2. Beweeg regelmatig

Ook regelmatig bewegen is belangrijk voor je bloeddruk. Dit betekent niet dat je intensief moet gaan sporten. Rustig wandelen, fietsen en tuinieren zijn ook al prima. Een halfuurtje per dag bewegen is reeds voldoende om je bloeddruk te verlagen. Een uurtje per dag bewegen mag natuurlijk ook als je daar de mogelijkheid voor hebt. 

3. Eet minder zout

Te veel zout eten is ongezond en slecht voor je bloeddruk. Als je bloeddruk al aan de hoge kant is, dan kan je zout best zoveel mogelijk vermijden. Voeg geen extra zout toe aan je gerechten en vermijd kant-en-klare maaltijden. Ga je boodschappen doen? Check dan altijd de etiketten en kijk hoeveel zout of natrium de producten bevatten.

4. Verminder stress

Ook chronische stress kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Daarnaast zorgt stress ervoor dat je sneller ongezond gaat eten of alcohol gaat drinken. Voorkom situaties die je stress bezorgen en zoek een manier om je te ontspannen. Probeer meer tijd vrij te maken voor de dingen die je echt leuk vindt en die je ontspannen. Ook boeken over stress kunnen je helpen om stress te verminderen en relaxter door het leven te gaan. 

5. Drink minder alcohol

Af en toe een glaasje alcohol drinken heeft een positief effect op je bloeddruk. Het verwijdt de bloedvaten waardoor de druk lager wordt. Maar als je teveel alcohol drinkt, dan heeft dat een negatief effect. Voor mannen is dat meer dan twee glazen per dag en voor vrouwen meer dan één glas per dag. Bovendien kan alcohol de werking van bloeddrukmedicijnen verminderen. 

6. Stop met roken

Dat roken ongezond is, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Ook voor je bloeddruk is roken slecht want het vernauwt de bloedvaten. Het is zelfs zo erg dat na het roken van iedere sigaret, je bloeddruk verhoogd. Lees hier de verschillende mogelijkheden van stoppen met roken

7. Eet minder suiker

Wil je zelf je bloeddruk verlagen? Beperk dan je suikerinname. Te veel toegevoegde suiker wordt gelinkt aan een hoge bloeddruk. Verschillende onderzoeken hebben bewezen dat diëten met weinig koolhydraten de bloeddruk verlagen. Terwijl voeding met veel suiker, alsook bewerkte koolhydraten, je bloeddruk verhogen. In dit artikel kan je lezen hoe je verborgen suikers herkent

8. Eet meer voeding met kalium

Een laatste tip die we je willen meegeven is om meer voeding met kalium te eten. Kalium is namelijk een belangrijk mineraal dat helpt om je bloeddruk te verlagen. Deze voeding is rijk aan kalium: groene bladgroenten, tomaten, bananen, avocado’s, sinaasappelen, zuivel, zalm, tonijn, noten, zaden en peulvruchten. Door deze voeding wat vaker op het menu te zetten, kan je zelf je bloeddruk verlagen!

Lees ook: 10 x voeding om je hart gezond te houden