Is intermittent fasting iets voor jou? De voor- en nadelen op een rijtje
Op het gebied van voeding en diëten volgt de ene trend al snel de andere trend op. Het is natuurlijk ook niet gemakkelijk als je kampt met overgewicht en je wilt toch eindelijk daar eens iets aan doen. Er zijn al zoveel diëten en is elk dieet wel gezond voor jou? Momenteel is er weer een nieuwe trend en dat is intermittent fasting. Als je dus interesse hebt in iets nieuws dan is dit misschien wel wat voor jou. Maar wat is intermittent fasting eigenlijk?
Wat is intermittent fasting?
Kortweg gezegd is intermittent fasting, ook wel vaak afgekort met IF, het periodiek vasten. Intermittent fasting richt zich vooral op het binnenkrijgen van de benodigde hoeveelheid calorieën in een zo kort mogelijke tijd. Dit doe je door een bepaalde vastenperiode in te lassen. In deze vastenperiode eet je dus niet, enkel daarbuiten. De periodes en de dagen waarin je vast bepaal je helemaal zelf. Je kunt dus beslissen om bijvoorbeeld dagelijks tot 15:00 een vastenperiode in te lassen. Vanaf 15:00 mag je dan weer voedsel tot je nemen. Hoewel het wel kan gebeuren is het bij Intermittent fasting niet de bedoeling dat je minder binnenkrijgt. Het gaat enkel dat je de calorieën die je normaal ook dagelijks binnenkrijgt nu buiten je vastentijd binnenkrijgt. De klassieke manier van Intermittent fasting is op een dag 16 uur vasten en 8 uur tijd hebben om te eten. In die 16 uur vasten zit ook de tijd waar je slaapt. Al je eten en drinken stop je dan in de 8 overige uren. Tijdens het vasten is drinken wel toegestaan, mits het om calorievrije dranken gaat.
Is vasten gezond?
De vraag ‘is vasten gezond?’ komt natuurlijk boven als je voor het eerst over intermittent fasting hoort. Op zich hoeft dit niet ongezond te zijn, tenzij je je ook houdt aan je gebruikelijk aantal dagelijkse calorieën die je binnen moet krijgen. Het is pas ongezond als je in de tijd dat je niet vast niet genoeg eet. En dat is juist waar het bij Intermittent fasting om draait: tijdens de niet vastentijd eet en drink je normaal.
De voordelen van intermittent fasting
• Je lichaam maakt door het eten van koolhydraten insuline aan om van suikers af te komen. Eet je veel koolhydraten dan kan je minder gevoelig voor insuline worden en moet je meer insuline aanmaken om de suikers te verwerken. Bij het vasten worden koolhydraten weer beter opgenomen en verhoog je je insulinegevoeligheid.
• Vasten helpt bij het aanmaken van groeihormonen. Groeihormonen repareren cellen en weefsels en zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van spiermassa.
• Meer kans op afvallen. Doordat je maaltijden dichter op elkaar zitten heb je minder honger en zul je niet zo snel meer een tussendoortje pakken.
• Tijdens het vasten neemt de dosis ongezonde cholesterol af; Dit kan hart- en vaatziektes voorkomen?
De nadelen van intermittent fasting
Naast de voordelen van intermittent fasting zijn er ook nadelen:
• Vasten is voor actieve sporters niet zo gezond. Een sporter heeft energie nodig op bepaalde tijden en moet dus wel eten.
• Intermittent fasting kan ongezond zijn als je medicatie neemt of zwanger bent. Je moet dan namelijk wel op gezette tijden eten.
• Er zijn nog niet voldoende wetenschappelijke onderzoeken dat intermittent fasting daadwerkelijk gezond is en goed voor de lijn.