het verschil tussen yoga en pilatus

Wat zijn de verschillen tussen yoga en pilatus?

In de huidige drukke maatschappij zoeken mensen vaak een bezigheid om rustig te worden en gezond te blijven. Er zijn daarvoor allerlei mogelijkheden om met je lichaam bezig te zijn en daardoor volstrekt in balans te komen met je innerlijke. Yoga en Pilatus bijvoorbeeld kunnen je ten eerste tot rust brengen maar hebben daarnaast nog allerlei positieve eigenschappen. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen tussen yoga en Pilatus?

Overeenkomsten

Eerst maar eens de overeenkomsten tussen yoga en Pilatus. Bij beiden wordt zowel body als mind betrokken. Lichamelijk ben je actief, maar tegelijkertijd wordt er ook aandacht aan de geest geschonken. Tijdens de oefeningen wordt extra de nadruk gelegd op de ademhaling. Met een goede ademhaling kun je de oefeningen beter aan en zul je je ook frisser voelen. Voor zowel yoga als Pilatus geldt dat er gewerkt wordt aan het vormen van spieren. Hierdoor kan yoga en Pilatus ook als een vorm van therapie dienen. Beide oefentherapieën houden het lichaam daarnaast goed in vorm.

Het verschil tussen yoga en Pilatus

Naast de overeenkomsten zijn er dus ook verschillen tussen yoga en Pilatus.

Yoga
Bij yoga doe je statische oefeningen in combinatie met ademhalingsoefeningen en meditatie. Yoga is daarom ook heel specifiek naar binnen toe gericht op het innerlijke van de mens. Daarnaast zal een beoefenaar van yoga heel erg letten op het geheel. Dit wordt ook wel een holistische benadering genoemd. Niet alleen oefeningen, ademhaling en meditatie zijn belangrijk, maar ook de levensinstelling, gezonde voeding en bewaking van de algehele gezondheid. De effecten bij yoga zijn een toename van de flexibiliteit, de spierfuncties die verbeteren, goede controle over het evenwicht en goed in staat zijn om spanning te ontladen.

Pilatus
Bij Pilatus gaat het juist om goed georganiseerde oefeningen. Daarbij wordt de aandacht vooral gericht naar de kernspieren en het middenrif. Hierdoor is Pilatus er goed voor blessures en andere lichamelijke ongemakken. De lessen Pilatus zijn net als de oefening goed georganiseerd volgens een strak schema. De effecten bij Pilatus zijn een betere houding, sterke kernspieren, een goede fitheid en goede stabiliteit.

verschillen tussen yoga en pilatus

Kiezen voor yoga of Pilatus?

Het verschil tussen yoga en Pilatus is de benadering. Bij Yoga is het sterk naar binnen gericht en bij Pilatus juist naar buiten. Yoga kent geen strakke structuur, maar geeft je juist de vrijheid om zelf te experimenteren. Bij Pilatus draait het juist om gestructureerdheid. Dit maakt dat de lessen yoga en Pilatus geheel verschillend zijn in structuur. Of je kiest voor yoga of Pilatus hangt vooral af waar jij jezelf het lekkerste bij voelt en waar jij je het sterkst toe aangetrokken voelt.