Wat is castorolie

Waarom je nú castorolie in huis moet halen

Ken je castorolie al? Deze plantaardige olie wordt ook wel wonderolie genoemd. Het goedje is supereffectief als je lange, glanzende haren wil, een gezonde, gehydrateerde huid én volle, lange wimpers. Dit is waarom je nú naar de winkel moet rennen voor een flesje van deze multifunctionele olie.

In de winter hebben veel mensen last van een droge huid of doffe haren. Logisch ook, want dit wordt onder andere veroorzaakt door koude lucht. Als de temperatuur daalt, moet je dus extra je best doen om gehydrateerd te blijven. En dat doe je niet alleen met goede voeding en af en toe een glaasje water. Nee, dat doe je met castorolie!

Wat is castorolie?

Deze wonderolie is een rijke, plantaardige olie met een lichtzoete geur. Soms is de olie geelachtig, soms donkerbruin of zelfs zwart – dat ligt aan het type dat je koopt. De olie is best dik en bevat een berg voedingsstoffen en vetzuren. De olie wordt al jaren gebruikt voor krullend haar en kroeshaar en is afkomstig van castorbonen, die ook wel wonderbonen worden genoemd. Daar komt de naam dus vandaan. Deze plant staat vooral in Afrika, maar ook in tropische plekken zoals de Cariben. 

Waarom jij deze wonderolie nodig hebt

  • Voor glanzende lange lokken 

Allemaal leuk en aardig, die olie afkomstig van bonen. Maar waarom heb jij die nodig? Castorolie is een wondermiddeltje voor je haar, het zou je lokken dikker maken én sneller laten groeien. Je haren hebben veel te verduren: shampoo, conditioner, de stijltang, föhn en weersomstandigheden hebben niet altijd een positief effect op je lokken. Castorolie helpt om de status van je oorspronkelijke haar weer terug te krijgen. Ook zorgt het ervoor dat je hoofdhuid schoon en gehydrateerd wordt.

Hoe gebruik je het?

Als je je haren weer wil laten glanzen, kun je het beste een maskertje met castorolie maken. Doe een paar drupjes van de wonderolie op je handpalmen en wrijf tot de olie warm en vloeibaar wordt. Nu kun je het op je hoofdhuid en in je punten smeren. Laat ongeveer een halfuur intrekken voor een mooi resultaat. Liever langer? Je kunt de olie ook ’s nachts laten intrekken voor optimale gezonde lokken. 

  • Voor een gehydrateerde en gezonde huid 

Maar dat niet alleen: ook voor de huid heeft het goedje veel voordelen. Zo kun je het gebruiken op een droge huid en een huid die kampt met psoriasis of acne. De samenstelling werkt ontstekingsremmend en zou de groei van bacteriën stoppen. De vetzuren zorgen er op hun beurt weer voor dat je huid flink wordt gevoed en gehydrateerd. Castorolie heeft dus een reinigende én verzorgende functie. En het mooie is: ook al heeft het een dikke structuur, het verstopt de poriën niet. Je hoeft dus niet bang te zijn voor mee-eters. Integendeel: de olie zorgt er juist voor dat deze minder worden. Smeer de olie ’s avonds voor het slapengaan op je huid. Voor een gezonde glow kun je de olie ook mengen met je dagcrème en ’s ochtends aanbrengen. Zo heb je de hele dag een gezonde glans op je wangen. 

Wist je dat je castorolie zelfs op je (kalk)nagels kunt smeren voor snellere groei en gezondere nagels?

  • Voor volle, lange wimpers 

Beauty bloggers zweren erbij: castorolie zou je wimpers sterker én langer maken! Neem een schoon mascaraborsteltje en druppel er een beetje van de olie op. Nu kun je met het borsteltje over de schone wimpers wrijven. Let op: gebruik niet te veel olie en pas op voor je ogen. Als je dit iedere dag toepast, zouden je wimpers binnen enkele maanden een stuk gezonder zijn. Hier geldt wel: geduld is een schone zaak.