de beste voeding voor een gezonde huid en glanzend haar

Dit is de beste voeding voor een gezonde huid en glanzend haar

Dat taart, koekjes en pizza zorgen voor vetrolletjes, wisten we al. Maar wist je ook dat deze voeding een negatieve invloed heeft op de conditie van je huid en haar? Als je minder oneffenheden, pukkeltjes en glanzende haren wil, kun je het beste deze producten eten. Want echte schoonheid komt van binnenuit!

Als je inmiddels je pubertijd bent ontgroeid, kan er nog steeds hier en daar een pukkeltje opduiken. Ook volwassenen kampen met een onzuivere huid en dof haar. Veel factoren hebben hier invloed op: je verzorging, de weersomstandigheden, beweging en je genen. Ook wat je eet, speelt een grotere rol dan je misschien dacht. Hoe meer variatie, hoe gezonder je lichaam, huid én haar zullen worden.  

Imponeer iedereen met dit menu

Om je huid en haar te laten stralen, moet je op de volgende dingen in het ingrediëntenlijstje letten: antioxidanten, vitamine A, vitamine C, vetzuren en zink. Wij zetten de beste voeding voor een gezonde, stralende huid en glanzende lokken voor je op een rijtje. Met deze producten op het menu imponeer jij binnen een mum van tijd iedereen in omgeving.

Hydratatie is key

Dat genoeg water belangrijk is, hoeven we je niet te vertellen. Maar er zijn meer manieren om ervoor te zorgen dat je genoeg vocht binnenkrijgt. De volgende producten kun je het beste eten om een droge huid en droog haar te voorkomen.

  • Donkere bladgroente, zoals spinazie, romaine sla en rucola. Deze groentes bevatten vitamine A en luteïne, een stofje dat ervoor zorgt dat je huid elastisch en gehydrateerd blijft. 
  • Komkommer. Fris en sappig. Do we need to say more? 
  • Aardbeien. Geen straf, toch? 
  • Watermeloen. De naam zegt het al!
  • Ananas. Extra voordelig, want het eiwitextract in deze fruitsoort gaat huidontstekingen tegen.

Goede vetten zijn wél goed 

Misschien haak je al af bij het woord ‘vet’. Geen zorgen: goede vetten zijn niet alleen heel gezond voor je hart, maar hebben ook een positieve invloed op huid en haar. Ons lichaam kan omega-3 en omega-6 vetzuren helaas niet zelf aanmaken, dus moeten we het uit voeding halen. Deze vetzuren beschermen onze huid namelijk van buitenaf en zorgen voor een jonge uitstraling. En hier zitten ze in:

  • Vette vis, zoals haring, zalm of tonijn. Ga in dit geval wel altijd voor vers. Hoe meer de vis is bewerkt, hoe minder goed die werkt.
  • Olie, zoals olijfolie, kokosolie of lijnzaadolie. Gebruik de olie om in te koken of doe een beetje op je salade. Lekker én gezond. De vitaminen A en E in oliën vechten tegen ‘vrije radicalen’. Zo blijft je huid lekker flexibel. 
  • Avocado! Heerlijk en veelzijdig. Deze groentesoort kun je eten als ontbijt, lunch of avondeten en bevat heel veel vitaminen en gezonde vetten. Wist je van de pit een eigen avocadoboompje kunt kweken? Bekijk hier het stappenplan.

Verstevig je huid met koper en vitamine C

Collageen is een van de belangrijkste brandstoffen voor een gezonde en jonge huid. Hoe ouder je wordt, hoe minder goed de collageenproductie van je huid werkt. Genoeg reden om veel producten met vitamine C en koper te eten dus. 

  • Kikkererwten. Deze erwtjes zitten vol vezels en hebben een lage glycemische index. Dat betekent in principe gewoon dat ze zorgen voor minder onzuiverheden. De vezels hebben een positieve werking op je darmflora, wat weer zorgt voor een minder opgeblazen gevoel. Fijne bijkomstigheid!
  • Eieren: vooral het eiwit!
  • Zonnebloempitjes, sesamzaad en amandelen. Fijne toppings voor je yoghurt of smoothiebowl bijvoorbeeld. 
  • Chilipepers. Spice it up! Zo’n honderd gram pepers zorgen al voor meer dan twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. 

Antioxidanten tegen ‘the bad guys’ 

Een makkelijk voorbeeld legt de werking van antioxidanten op de huid op een beeldende manier uit. Stel je hebt een appel, waar je een hap uitneemt. Het deel waar de hap uit is, verkleurt binnen een korte tijd. Dit is het proces van de appel die reageert op zuurstof in de lucht en vervolgens bruin kleurt. Als je vóór dit proces citroensap (een antioxidant) aanbrengt op deze plek, krijgt het fruit geen kans om te reageren op de zuurstof en verandert de kleur niet. De appel behoudt op deze manier zijn ‘eigen gezonde kleurtje’. Antioxidanten beschermen onze huid dus tegen ‘the bad guys’ van buitenaf, zoals luchtvervuiling en uv-straling. In (zuur) fruit zitten de meeste antioxidanten. Een smoothie of fruitsalade als ontbijt is dus al een goede manier om je huid te beschermen.

  • Eet fruit als sinaasappel, limoen, citroen, grapefruit, bosbessen, frambozen. Ook kiwi en appels doen wonderen. Wist je dat kiwi’s bijvoorbeeld heel veel vitamine C bevatten en dat appels ontstekingsremmend kunnen werken? Do we need to say more? 
  • Liever groenten? Eet gember, broccoli, rode sla, asperge, bloemkool en wortels. Maak er een vers en gezond zelfgemaakt soepje van en je krijgt meteen je aanbevolen hoeveelheid groen binnen. 
  • Ook kruiden als munt, kruidnagel, kaneel, kurkuma (een wondermiddel!) en basilicum bevatten antioxidanten. 
  • Overige producten: extra pure chocolade (ja, echt!), walnoten, hazelnoten, pistachenoten, dadels, rode wijn en roggebrood.