een-gezond-gewicht-behouden

Simpele tips om een gezond gewicht te behouden

Na al dat diëten heb je je streefgewicht eindelijk bereikt, maar nu volgt pas de echte uitdaging: dat gewicht behouden. Om het jojo-effect te voorkomen is het belangrijk dat je niet hervalt in je oude gewoontes, een goede eetplanning maakt en blijft bewegen. In dit artikel delen we simpele tips om een gezond gewicht te behouden. Wanneer je deze tips opvolgt, blijf je gemakkelijk in vorm!

1. Herval niet in je oude gewoontes

Een eerste fout die veel mensen maken is om weer hun oude eetgewoontes aan te nemen zodra het dieet voorbij is. Echter wil het niet zeggen omdat je bent afgevallen, dat je ineens alles mag gaan eten dat je tijdens het diëten hebt gemist. Op die manier heeft afvallen weinig zin en is de kans op jojoën erg groot. De beste tip die we je kunnen meegeven is om een gezonde levensstijl aan te houden, ook al wil je niet meer afvallen. Door gezond te blijven eten en bewegen (zie tip 5) is het een stuk makkelijker om een gezond gewicht te behouden.

2. Af en toe zondigen mag

Veel mensen zijn bang om iets ongezonds te eten. Ze denken dat als ze één keer snoepen, dat ze alle kilo’s weer bijkomen. Maar geen zorgen: je mag jezelf wel een keertje iets gunnen. Wanneer je dit niet doet, zal er een moment komen waarop je in een eetbui allerlei ongezonde dingen naar binnen speelt. Vaak zijn dit dingen waar je niet eens zo’n zin in hebt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je iedere avond naar een chocoladereep grijpt, maar af en toe zondigen mag zeker. 

Wees ook niet bang om eens op restaurant te gaan of een keertje pizza te bestellen. Calculeer het gewoon in en neem van de voorgaande maaltijd een kleinere portie. Zo blijf je in balans!

3. Wacht niet tot je honger hebt

Wanneer je dieet, verminder je het aantal calorieën per dag. Zodra je op je streefgewicht zit, hoef je dat niet meer te doen. Je kijkt dan hoeveel iemand van jouw gewicht en lengte mag eten per dag en daar stem je je voeding op af. De algemene regel is: drie gezonde hoofdmaaltijden en drie gezonde tussendoortjes. Als je die calorieën opneemt, zal je geen honger hebben en blijf je gezond bezig. Sla zeker geen maaltijden over want zo raakt je stofwisseling uit balans. Bovendien is de kans groter dat je de volgende maaltijd dubbel zoveel eet.

4. Maak een goede planning

Het is natuurlijk makkelijk om na een lange werkdag snel even iets te bestellen of voor een kant-en-klare maaltijd te gaan. Echter zijn deze dingen niet zo gezond. Ook al neem je iets met veel groenten, je weet pas wat er in zit als je het zelf maakt. Wanneer je gezond wilt eten, zijn verse ingrediënten onmisbaar. Omdat het soms wat tijd vraagt om vers te koken is het belangrijk dat je een goede planning maakt. Je kunt ook altijd gezonde maaltijden invriezen voor een later moment. Deze maaltijden hoef je dan alleen nog maar uit de diepvries te nemen, even op te warmen in de magnetron en je kunt eten!

5. Blijf bewegen

Een laatste tip die we je willen meegeven is om te blijven bewegen. Tijdens je dieet ging je wellicht een paar keer per week naar de sportschool. Je hoeft dit sportschema heus niet te blijven volgen, maar helemaal niet meer bewegen is ook niet goed. Kleine, simpele dingen zijn ook een vorm van bewegen. Ga bijvoorbeeld zoveel mogelijk te voet of met de fiets, en neem eens vaker de trap in plaats van de lift. Thuis meer bewegen? Dat doe je met deze 5 tips!