zelfgemaakte tomatensoep

De voordelen van verse, gezonde, zelfgemaakte soep

De zomer is nu echt voorbij. De dagen worden korter en de temperatuur daalt. Dan wordt het weer tijd voor een heerlijke kom soep. Niet alleen lekker, maar als je hem zelf maakt ook nog een boordevol vitaminen. Het maken van soep heeft echter nog wel meer voordelen. Benieuwd welke? Lees dan vooral verder.

Erg makkelijk te maken

Soep is vrij makkelijk te maken. Eigenlijk is het een kwestie van alle ingrediënten die je lekker vindt bij elkaar te gooien met kruiden en water en je bent er. Daarnaast kun je een grote hoeveelheid klaar maken en daarna porties invriezen. Geen zin om te koken? Warm dan gewoon een portie verse soep op en klaar. Lekker, gezond en goedkoop. Natuurlijk hoef je tegenwoordig een verse soep niet eens meer zelf te maken. Zo zit de zelfgemaakte tomatensoep van boodschappen.nl ook vol vitaminen.

Soep is ideaal voor het opmaken van restjes

Het maken van soep is ook een goede manier om van je restjes groenten af te komen. Je kent het wel, op een gegeven moment heb je van allerlei restjes groenten in de koelkast liggen, die eigenlijk allemaal, los van elkaar, niet genoeg zijn om bij een maaltijd te doen.  Gooi deze echter in een blender met de kruiden die jij erbij vindt passen en je hebt een pan soep. Krijg je ook nog eens al je vitaminen binnen. Wist je dat: 250 ml soep per dag (gemaakt van 500gr groenten per liter water) ervoor zorgt dat je de helft van de aanbevolen hoeveelheid (300gr) groenten per dag en één zesde van de aanbevolen hoeveelheid (1,5l) vocht op hebt?

Verse soep bevat veel vezels, vitaminen en mineralen

Vers gemaakte soep is een bron van vezels, vitaminen en mineralen. Hoe minder je de soep mixt des te meer vezels deze zal bevatten. Die vezels zorgen er voor dat je een verzadigd gevoel hebt na het eten van een kom soep. Zeef je jouw soep dan zal ze natuurlijk veel minder dik en vullend zijn dan niet-gezeefde soep. Ook zitten groenten bomvol vitamines en mineralen; sommige stoffen verdampen dan wel tijdens het koken, andere, zoals lycopeen (anti-oxidant), worden net beter opgenomen door het kookproces.

Verse soep is caloriearm

Aangezien soep voornamelijk bestaat uit groenten en water is het erg calorie arm. Dit verandert natuurlijk als je ingrediënten als vette bouillon, boter, volle room of aardappelen gaat toevoegen. Will je dit er toch in doen, dan gebruik je het beste magere room en aardappels kun je bijvoorbeeld vervangen door pompoen, courgettes of knolselderij. Op die manier kun je ook van een ‚vollere’ soep genieten zonder op de calorieën te hoeven letten.