voordelen Ketogeen dieet

Ketogeen dieet: de voor- en nadelen

Heb jij al van het ketogeen dieet gehoord? Dit is een dieet waarbij je weinig koolhydraten eet, nog minder dan bij een proteïnedieet. Je lichaam wordt daardoor gedwongen om vetten te verbranden als primaire bron van energie. Omdat je ook nog eens weinig calorieën binnenkrijgt, kan je veel kilo’s afvallen. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? En is het ketogeen dieet wel gezond? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje voor je!

Wat is het ketogeen dieet?

Normaal gezien gebruikt je lichaam vooral koolhydraten als brandstof. Je lichaam zet koolhydraten om tot glucose (suiker) en gebruikt deze voor energie. Als je heel weinig koolhydraten en juist veel vetten eet, gaat je lever de vetten omzetten in een soort zuren: ketonen. Je lichaam gaat deze ketonen gebruiken als energie. Als dat gebeurt, ben je in ketose. Maar is dat allemaal wel gezond? Deze manier van eten is namelijk heel anders dan je normaal eetpatroon. Je mag geen brood en ontbijtgranen meer eten. En ook ‘s avonds komen er geen aardappelen, rijst of pasta meer op je bord. Zelfs fruit is uit den boze en ook de groenten zijn beperkt. Dit is niet alleen wennen voor je lichaam, maar ook mentaal zal je je moeten aanpassen. Welke voor- en nadelen heeft het ketogeen dieet voor je gezondheid?

Wat is het ketogeen dieet

Voordelen ketogeen dieet

1) Geen honger en geen schommelingen in je bloedsuikerspiegel

Je verwacht het misschien niet, maar vetten verzadigen best goed. De kans is dan ook heel klein dat je bij een ketogeen dieet honger zal lijden. Daarnaast heb je door het gebrek aan koolhydraten ook geen schommelingen meer in je bloedsuikerspiegel. Ben jij iemand die vaak snelle suikers eet door eetbuien? Vind je het moeilijk om die zak chips en die pot Ben & Jerry’s te weerstaan? Dan zal dit door het ketogeen dieet veel minder worden. Bye bye energiedips!

2) Snel afvallen

Doordat je dus minder eet en ook minder glucose in je bloed hebt, zal je snel afvallen. Een teveel aan glucose slaat je lichaam namelijk op als vet. Als je minder glucose in je lichaam hebt, dan betekent dat minder vetopslag. Nog een reden waarom het ketogeen dieet je helpt afvallen is omdat je alle koolhydraatrijke voeding zoals brood, pasta, koeken en chips laat staan. Koolhydraatrijke voeding zorgt ervoor dat je lichaam vocht vasthoudt. Met het ketogeen dieet verdwijnt je opgeblazen buik en daardoor lijk je slanker.

afvallen ketogeen dieet

Nadelen ketogeen dieet

1) Keto-griep

De eerste weken dat je een ketogeen dieet volgt, zal je je vaak beroerd voelen. De reden hiervoor is dat je lichaam niet gewend is aan het primaire gebruik van vetten als energiebron. Het overschakelen van koolhydraten naar vetten kan een tijdje duren, ook wel keto-griep genoemd. Je kan je dan moe voelen, hoofdpijn krijgen, misselijk zijn of spierkrampen hebben. Dit gaat gelukkig vanzelf over, het is vooral vervelend.

2) Tekort aan vezels en vitamines

Omdat het ketogeen dieet vrij eentonig is en weinig variatie biedt, kan je een tekort aan vitamines en vezels ontwikkelen. Je eet voornamelijk vlees, vis, eieren en zuivel, aangevuld met noten en wat groenten. Wat je dus volledig mist is vitamine C, een vitamine die onder andere belangrijk is voor een goede weerstand. Ook mis je veel vezels omdat je bijvoorbeeld geen bruine rijst meer eet en dat kan voor verstopping zorgen. Bij een ketogeen dieet is het dan ook aangeraden om vitaminesupplementen in te nemen zodat je geen grote tekorten opbouwt.

3) Moeilijk vol te houden

Het ketogeen dieet is een grote verandering van wat je normaal eet, en daar moet je zowel lichamelijk als geestelijk aan wennen. Hoewel dat op korte termijn goed kan lukken, is het op lange termijn vaak moeilijk vol te houden. Omdat je anders eet dan anderen, kan je niet mee eten en is het wellicht minder gezellig aan tafel. Het vergt een sterke wilskracht om het dieet te blijven volgen. Als je natuurlijk veel baat hebt bij het dieet, bijvoorbeeld om een medische reden, dan heb je misschien een goed doel om het te blijven volhouden.

4) Slechte adem en veel plassen

De eerdergenoemde ketonen moeten door je lichaam worden uitgescheiden. Een deel hiervan komt via je mond naar buiten met als gevolg een slechte adem. Een groot deel wordt ook door je urine uitgescheiden en dat kan er dan weer voor zorgen dat je veel moet plassen, zowel overdag als ‘s nachts.

5) Minder geschikt voor sporters

Een laatste nadeel is dat het ketogeen dieet minder geschikt is voor sporters. Als sporter heb je nu eenmaal koolhydraten nodig omdat je vrij veel energie verbruikt. Als je graag wil afvallen én sporten kan je beter kiezen voor gezonde voeding.

sporten naast ketogeen dieet

Zo, dit zijn de voor- en nadelen van een ketogeen dieet. Om dit dieet te volgen is het belangrijk dat eerst je gezondheidstoestand wordt geëvalueerd. Begin dus niet op eigen houtje aan het dieet, maar bespreek het met je huisarts of schakel eventueel een diëtist in.