klimaatonderzoek uitvoeren

Gevolgen van klimaatverandering houdt u niet buiten de deur

Er wordt veel gesproken over klimaatverandering. Hierbij denken we vooral aan invloed die het heeft op dingen die zich buitenshuis of buiten kantoorgebouwen afspelen. Wist u dat klimaatverandering ook invloed heeft op het binnenklimaat en daarmee op onze gezondheid? De Wereld Gezondheidsorganisatie ziet klimaatverandering als één van de grootste gezondheidsrisico’s van deze eeuw.

Wat kunnen we doen tegen hitte?

De toenemende hete zomerperiodes van de afgelopen jaren beïnvloeden de arbeidsproductiviteit. Het lukt vaak niet om de hitte te weren in gebouwen en dat heeft gevolgen voor de arbeidsproductiviteit en gezondheid van werknemers. Uit onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim tijdens een hittegolf hoger is dan normaal. Het is belangrijk dat gebouwen koeler worden gemaakt. Ventilatoren en airconditioning zijn misschien de eerste dingen waar u aan denkt, maar er zijn nog meer manieren. Denk bijvoorbeeld aan zonwering, dakisolatie, maar ook meer groen buiten en meer water. U en uw medewerkers moeten zelf letten op voldoende vochtinname om uitdroging te voorkomen. Bij het treffen van maatregelen is het belangrijk om te blijven zorgen voor een goed binnenklimaat.

Isolatie en binnenklimaat

De overheid stimuleert maatregelen om gebouwen te verduurzamen, mede vanwege de klimaatverandering. Deze klimaatverandering wordt namelijk voor een groot deel veroorzaakt door broeikasgassen. Een betere isolatie bespaart energie en beperkt de uitstoot van broeikasgassen. Als u investeert in het verduurzamen van uw gebouw is het belangrijk om rekening te houden met het binnenklimaat. Het risico bestaat dat een te goede isolatie een negatief effect heeft op de gezondheid van uw medewerkers. Onvoldoende ventilatie zorgt binnen voor meer warmte, meer stof en een hogere luchtvochtigheid. Voorafgaand aan het nemen van maatregelen kunt u preventief een klimaatonderzoek uitvoeren. Tijdens zo’n onderzoek wordt de CO2 gemeten, net als de luchtvochtigheid en de temperatuur. Op basis van de uitkomsten van deze metingen geeft de klimaatonderzoeker u advies. Naast een preventief onderzoek, kunt u natuurlijk ook onderzoek uit laten voeren als uw medewerkers klachten hebben zoals hoofdpijn, geïrriteerde ogen of allergieën. De klimaatonderzoeker geeft u op basis van onderzoek advies over maatregelen die u kunt treffen in geval van een slecht binnenklimaat.

Zo bent u ook binnen goed voorbereid op de klimaatverandering die voor uw deur staat.