Gezonde voeding en de schijf van vijf!

De nieuwe schijf van vijf, voor een gezonde leefstijl

De vraag die we ons steeds vaker stellen: ‘eet ik wel gezond genoeg?’. Steeds meer zijn we bezig met ons eetpatroon en steeds vaker worden we ermee geconfronteerd via radio, tv en internet. Bij gezond eten komt de schijf van 5 al snel om de hoek kijken.

Gezond eten schijf van vijf

Met de schijf van 5 krijg je een optimale combinatie van voedingsmiddelen binnen en eet je gezond. Voedingsmiddelen in de schijf van vijf zijn goed voor je lichaam en verkleinen bijvoorbeeld de kans op kanker en hart- en vaatziekten. De woorden ‘gezond eten schijf van vijf’ zijn dus de ideale combinatie.

De nieuwe schijf van 5

Sinds 1953 is de schijf al in het leven geroepen, maar in 2016 is er een nieuwe schijf van vijf. In 1953 bestond het uit de volgende groepen:

– Melk- en melkproducten
– Vetten
– Graan en graanproducten
– Groente, fruit en aardappelen
– Vlees, vis, kaas, eieren en peulvruchten

Door de jaren is de schijf veelvuldig veranderd, waarbij in 2016 dus de nieuwe schijf van vijf werd geïntroduceerd. In deze nieuwe schijf zijn de productgroepen vervangen door producten. Producten die het meest gezond zijn, waardoor bewerkt vlees, gezoet zuivel en harde vetten zijn verdwenen.

De nieuwe 5 schijven zijn:

– Groente en fruit
– Smeer- en bereidingsvetten
– Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei
– Brood, graanproducten, aardappelen
– Dranken

Binnen deze groepen passen uiteraard alleen de gezonde varianten, denk bijvoorbeeld aan bruinbrood dat wel gezond is en witbrood dat buiten de schijf valt.

Onzettend populair

De nieuwe schijf van 5 is na al die jaren nog steeds populair en dat is ook niet zo gek. De schijf is er voor iedereen en is gebaseerd op ‘normale’ voedingsmiddelen. Geen gekke hypes, zoals kokosvet of quinoa. Daarnaast is het makkelijk om ermee te beginnen, zitten er oneindig veel producten in de schijf van vijf én zijn die producten ook nog eens heel betaalbaar. Ook wanneer jij geen streng dieet wil volgen is dit dus een prima optie. Tot slot is de schijf wetenschappelijk onderbouwd en dat is wel zo fijn!