Wat is bruine rijst

Bruine rijst, de oeroude goeddoener

Wat is bruine rijst? 

Wat is bruine rijst precies en wat is het verschil met witte rijst? Bruine rijst, ook wel zilvervliesrijst genoemd, is in principe hetzelfde als gewone witte rijst. Het enige verschil is dat bij bruine rijst het buitenste vliesje niet verwijderd is. Hierdoor ziet de rijst er wat bruiner uit, is de smaak wat sterker en wat meer nootachtig en is de structuur van de rijst wat steviger. Daarnaast bevat bruine rijst dankzij het vliesje extra veel gezonde voedingsstoffen zoals verschillende vitamines en mineralen. Ook bevat bruine rijst meer vezels dan witte rijst. Bruine rijst is dan ook een gezondere keuze dan witte rijst, en een ware superfood. 

De voedingsstoffen van bruine rijst 

Bruine en witte rijst bevatten beiden evenveel calorieën, namelijk zo’n 137 calorieën per 100 gram. Wel bevat bruine rijst meer gezonde voedingsstoffen dan witte rijst. Zo zit bruine rijst boordevol met de vitamines B1, B2, B6 en B11. Deze vitamines zorgen er onder andere voor dat je stofwisseling goed werkt en dragen bij aan een goed werkend immuunsysteem. Daarnaast is bruine rijst een goede bron van allerlei belangrijke mineralen voor je lichaam zoals calcium, fosfor en magnesium. Deze mineralen geven je energie en zorgen voor gezonde en sterke spieren, botten en zenuwen. Tot slot is bruine rijst vezelrijk. Vezels zijn goed voor je spijsvertering en zorgen voor een verzadigd gevoel na het eten. Hierdoor zul je na gerechten met bruine rijst dan ook voor langere tijd vol zitten, en minder de neiging hebben om te gaan snoepen. 

gerechten met bruine rijst

Gerechten met bruine rijst 

In principe kun je in alle gerechten de witte rijst vervangen door bruine rijst. Hoewel de smaak van bruine rijst iets anders is, blijven de combinaties even lekker smaken. Combineer je bruine rijst bijvoorbeeld met andere superfoods zoals broccoli, bloemkool, zoete aardappel, sperziebonen, tonijn of zalm. Daarnaast combineert bruine rijst door zijn nootachtige smaak ook goed met andere noten en zaden zoals bijvoorbeeld cashewnoten en sesamzaad. Probeer dus eens een gerecht met bruine rijst en sesamkip uit, of bruine rijst met cashewnoten en een lekkere groentemix.Vervang je witte rijst dus eens door de gezondere bruine variant, en geniet van de gezondheidsvoordelen die deze superfood je biedt!