gezondheidsvoordelen van maca

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van maca?

Je gezondheid is het belangrijkste wat je hebt. Het is daarom goed om altijd je gezondheid in de gaten te houden. Nu hoef je helemaal niet ernstig ziek te zijn, maar een mens kan tijdens het leven wel eens mindere momenten hebben. Heb je problemen met je bloeddruk, je bloedsuikerspiegel of met je hormonen? Dan kan het voelen alsof je lichaam uit balans is. Soms neem je hiervoor medicijnen, maar er zijn ook natuurlijke voedingssupplementen die je bij deze problemen ondersteunen en helpen je weer in balans te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld maca gebruiken om je gezondheid te ondersteunen.

Wat is maca?

Maca is een knolgewas dat oorspronkelijk afkomstig is uit het Peruaanse Andesgebergte. De Latijnse naam voor maca is Lepidium Meyenii. Het belangrijkste aan maca is de wortel. Het is de wortel dat nadat het geoogst is wordt gekookt, gedroogd en vervolgens wordt vermalen tot een poeder dat voor consumptie geschikt is. Het poeder kan worden gebruikt in medicijnen, maar is ook te gebruiken door het eten en drinken. In maca zit magnesium, calcium, kalium, selenium en koper. Dit zijn allemaal voedingsstoffen die erg gezond zijn voor het lichaam. Verder bevat maca veel vitaminen, zoals vitaminen B1, B2, C en D. Onder de Peruanen is maca al eeuwenlang berucht omdat het de libido en vruchtbaarheid kan verbeteren. De knol kan voorkomen in drie kleuren: geel, rood en zwart.

De gezondheidsvoordelen

Maca is een typische vorm van een adaptogeen. Adaptogenen zijn geneeskrachtige planten die bepaalde processen in het lichaam in balans of in harmonie kunnen brengen. Adaptogenen en dus ook maca kunnen het welbevinden van iemand bevorderen. Vooral stress kan ervoor zorgen dat bepaalde processen in het lichaam uit balans raken. Het nemen van maca kan helpen om stress te bestrijden. Maar er vinden meerdere processen plaats in het lichaam die allemaal verstoort kunnen raken en waarbij maca kan helpen. Zo kan het helpen om een te hoge bloeddruk naar beneden te krijgen en de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen. Maca wordt aangeraden aan vrouwen die in de overgang zitten. Het helpt namelijk om extreme wisselingen in de hormoonhuishouding weer te stabiliseren. Hierdoor kunnen hinderlijke overgangsklachten worden vermeden. Omdat maca de hormoonproductie stimuleert, werkt het ook libidoverhogend.

Hoe gebruik je maca?

Maca is verkrijgbaar in poedervorm. Een gemakkelijke wijze om maca binnen te krijgen, is door het te gebruiken in een vruchtendrank, een smoothie of in je melk. Maar je kunt ook gewoon capsules slikken met macapoeder. Maca gaat uitstekend samen met cacao. De smaken van beide producten versterken elkaar namelijk.