Afvallen met een proteïnedieet, hoe werkt dat precies?

Veel mensen die afvallen, komen helaas ook weer aan en vaak worden zij uiteindelijk zwaarder dan zij in de eerste instantie waren. Wanneer je succesvol en blijvend wilt afvallen, dan is het van belang dat je je levensstijl aanpast. Dat wil zeggen dat je je eetgewoonten dient aan te passen en niet alleen gedurende de periode dat je bezig bent met gewicht verliezen. Een proteinedieet is een uitstekende manier om voorgoed met overtallige kilo’s af te rekenen. Het dieet bestaat uit vier verschillende fases, waarin de inname van eiwitten langzaam wordt afgebouwd en de inname van koolhydraten geleidelijk wordt opgebouwd. Hoe gaat een proteinedieet nu precies in zijn werk?

Het basisprincipe van het eiwitdieet

Het basisprincipe van het proteinedieet, ofwel het eiwitdieet, is vrij eenvoudig. De suikers die je binnenkrijgt, worden vervangen door eiwitten. Een teveel aan suikers zorgt voor overgewicht, dus door deze inname aanzienlijk te beperken, zal je afvallen. Door veel eiwitten tot je te nemen, krijgt je lichaam wel de benodigde bouwstenen binnen. Je zult vet verbranden en je spiermassa behouden. Door alle vier de fases van het proteinedieet op de juiste manier te doorlopen, wordt er geen nieuw vet aangemaakt en krijgen jij en je lichaam de kans om te wennen aan een eetpatroon, waarbij de hoeveelheden proteïnes, suikers en vetten weer in balans zijn.

Fase 1: Eiwitten en groenten

In de eerste fase van het dieet is elke maaltijd rijk aan eiwitten, aangevuld met vijf hoogwaardige eiwitsupplementen. Het is in deze fase belangrijk dat je veel water drinkt, zodat de afvalstoffen door het lichaam kunnen worden afgevoerd. Beperk suikers zoveel mogelijk en gebruik bij voorkeur ook multivitaminen. Je maaltijden vul je aan met toegestane groenten. Dit zijn onder andere broccoli, spinazie, komkommer, ijsbergsla en andijvie. In deze fase verlies je veruit het meest van je overgewicht, namelijk zo’n 80%.

Fase 2: Groenten met vis of vlees in de avond

In fase 2 wordt de eiwitrijke maaltijd in de avond vervangen door een maaltijd bestaande uit vis of vlees met groente. Kleine hoeveelheden koolhydraten zijn weer toegestaan. Neem bijvoorbeeld een aardappel bij je groente en vlees of een kleine hoeveelheid rijst. Je zult zo’n 30% van je overgewicht verliezen in deze fase.

Fase 3: Suikers en koolhydraten tijdens het ontbijt

In de derde fase van het eiwitdieet wordt het proteïnerijke ontbijt vervangen door een maaltijd van brood. Je lichaam went nu dus langzaamaan weer aan iets grotere hoeveelheden koolhydraten. In deze derde fase zal je ongeveer 15% van je overgewicht verliezen. Denk er ook in deze fase aan dat je voldoende drinkt en veel groenten eet.

Fase 4: Normaal voedingspatroon

In deze laatste fase van het proteinedieet staat ‘normale voeding’ centraal. Het laatste beetje overgewicht dat je nog hebt, zal je nu ook gaan verliezen. Wel neem je nog proteïnerijke supplementen of tussendoortjes tot je. Om te voorkomen dat je weer aankomt, is het belangrijk dat de verhouding tussen jouw energieverbruik en de inname van vetten, suikers en eiwitten in balans is.