Plogging; de nieuwste trend uit Zweden

Plogging

Misschien heb je ze al eens voorbij zien rennen; mensen gewapend met een plastic zak die lekker aan het joggen zijn, dan plotseling stoppen en door de knieën zakken om vervolgens zwerfafval op te rapen. Om daarna vrolijk verder te gaan met rennen terwijl ze verder speuren naar meer rondslingerende troep dat daar niet hoort.

wat is plogging

Wat is plogging?

Als je er nu voor het eerst van hoort en denkt dat het hier om een alternatief gedateerde 1-aprilgrap gaat, dan zul je erachter komen dat plogging een serieuze maar leuke en tegelijk ook nuttige sport is. Maar wat is plogging dan? Het is een nieuwe hardlooptrend uit Zweden die inmiddels vaste voet aan de grond krijgt in Nederland. Plogging is een samentrekking van plocka, wat Zweeds is voor “iets oprapen”, en jogging. Een paar hardloopschoenen en een vuilniszak is eigenlijk alles wat je nodig hebt.
De link met intervaltraining is snel gelegd omdat je eerst hardloopt om vervolgens te stoppen om iets op te rapen, dan weer versnelt om daarna weer af te remmen enzovoort. Ideaal als conditietraining en goed voor de vetverbranding. Daarnaast train je je spieren net weer even anders dan wanneer je dat zou doen alleen met hardlopen. Helemaal leuk is plogging wanneer je het met een groep mensen gaat doen. En dan na een vooraf vastgestelde tijd bekijken wie er het meeste afval heeft verzameld. Plogging zal in ieder geval aanstekelijk werken op anderen en aan bekendheid gaan toenemen.
Tegelijkertijd is plogging dus goed voor het milieu. In een letterlijk en figuurlijk hoog tempo wordt het zwerfafval opgeruimd door een groeiende groep mensen die plogging in hun hart gesloten hebben. En zo is het een paar jaar geleden ontstaan uit bezorgdheid voor de steeds groter wordende plastic afvalberg. Zweden loopt sowieso al voor op de rest als het gaat om milieubewustheid. Daarom is het te hopen dat plogging als nieuwe trend een blijvertje is en het naast een prima lichamelijke oefening ons ook zal aanzetten tot nadenken over de toekomst van onze mooie blauwe planeet. Wat is plogging? Een nuttige sportieve bezigheid die jou op korte én lange termijn langer laat genieten van een schonere wereld!