Last van kalknagels? 5 tips tegen kalknagels
Heb jij last van kalknagels? Je bent heus niet de enige. Kalknagels, ook wel schimmelnagels genoemd, komen vaker voor dan je denkt. En hoewel ze niet schadelijk zijn voor je gezondheid, kunnen ze wel heel wat ongemak met zich meebrengen. Zo sta je wellicht niet te trappelen om je voeten aan iemand te laten zien. Gelukkig zijn er een aantal manieren om kalknagels te behandelen. In dit artikel vertellen we wat kalknagels zijn en geven we vijf tips tegen kalknagels. Zo kan jij jouw voeten snel weer laten stralen!
Wat zijn kalknagels?
Een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd, is een verdikte, verkleurde of brokkelige nagel. Meestal komt het voor op de teennagels, maar het kan ook op je vingers voorkomen. Kalknagels hebben eigenlijk niets met kalk te maken. Het is een schimmelinfectie die je nagels aantast waardoor ze er kalkachtig uit gaan zien. In het begin van de infectie wordt de nagel dof en kleuren de randen geel, bruin of groen. Na verloop van tijd verschijnen witte of gele vlekken en wordt de nagel dik en hobbelig van structuur. Als je de nagel niet behandeld, kan hij afbrokkelen of zelfs helemaal loslaten, en dat kan erg pijnlijk zijn. Op tijd behandelen is dus de boodschap!
Zijn kalknagels besmettelijk?
Ja, kalknagels zijn besmettelijk. Hierdoor kunnen dus uiteindelijk al je nagels verkleuren. De schimmels kunnen ook overgedragen worden van persoon tot persoon. Ze bevinden zich onder andere in sokken en schoenen, maar ook in zwembadwater. Vochtigheid vergroot de kans op kalknagels. Kleedkamers en douches van sportclubs, sauna’s en zwembaden zijn dan ook de ideale omgeving voor besmetting. Maar ook een verminderde weerstand kan leiden tot schimmels.
Tips tegen kalknagels
1. Draag de juiste schoenen
Vochtige schoenen, en dus ook je sportschoenen, vormen een echte besmettingshaard. Daarom is het belangrijk om ventilerende schoenen te dragen die goed passen, comfortabel zitten en die voldoende ruimte overlaten voor je tenen om vrij te bewegen. Wissel ook regelmatig van schoenen zodat je schoenen kunnen ademen, vooral als je last hebt van zweetvoeten. Ga je regelmatig zwemmen of naar de sauna? Draag altijd slippers in openbare ruimtes om kalknagels te voorkomen.
2. Wissel je sokken iedere dag
Ook je sokken spelen een belangrijke rol. Het is belangrijk om sokken te dragen die schoon en droog zijn. Droog je voeten en tenen dus goed af na het douchen of zwemmen. Wissel ook iedere dag van sokken. Twee dagen dezelfde sokken dragen is niet aan te raden. Geef de voorkeur aan katoenen sokken want deze zijn het beste om kalknagels te voorkomen. Was je katoenen sokken op zestig graden zodat ze goed schoon zijn.
3. Kalknagel zelf behandelen
Sommige mensen beweren dat (appel)azijn, Tea Tree olie of Vicks Vaporub kalknagels kunnen behandelen, maar de werking hiervan is niet bewezen. Daarnaast zijn er verschillende antischimmelcrèmes, antischimmelzalven en kalknagelpennen te koop. De producten verschillen qua ingrediënten van elkaar en het ene product belooft sneller resultaat dan het andere. Ook het gebruiksgemak verschilt per product. Als je de reviews leest, zal je merken dat producten voor sommige mensen werken en voor anderen helemaal niet. Dit is deels afhankelijk van hoe hardnekkig je kalknagel is. Als je te snel stopt met een product, dan bestaat de kans dat de kalknagel weer terugkomt.
4. Medicatie kalknagel
Als je je kalknagel goed wil laten behandelen, kan je terecht bij de huisarts. Hij zal je een pillenkuur voorschrijven om de schimmel uit te roeien. Echter zal je kalknagel niet van vandaag op morgen verdwijnen. Een kuur duurt meestal drie maanden. Vervolgens kan het maanden duren vooraleer de schimmel helemaal uitgegroeid is. Om van je kalknagel af te komen, heb je dus naast de juiste verzorging ook flink wat geduld nodig. In sommige gevallen werken de antischimmelpillen helaas niet. Ook kunnen ze vervelende bijwerkingen hebben zoals bijvoorbeeld maag- en darmklachten. De huisarts zal je hierover meer informatie kunnen geven.
5. Kalknagels laseren
Een relatief nieuwe behandeling is je kalknagels laseren. Bij een laserbehandeling worden de schimmels in de nagels gedood zonder de omliggende nagel, het nagelbed of de huid te beschadigen. De laser verhit de nagel waardoor schimmels worden vernietigd. Je voelt de warmte, maar het is niet pijnlijk. Het aangetaste deel van je nagel groeit dan uit waardoor plaats wordt gemaakt voor een nieuwe nagel. Een laserbehandeling bestaat uit meerdere sessies verdeelt over enkele maanden. Ook bij deze behandeling duurt het een paar maanden voordat je nagels weer helemaal gezond zijn. Kalknagels laseren kan bij een medische pedicure, huidtherapeut of podotherapeut.
Zo, dit zijn vijf tips tegen kalknagels. Zoals je leest, duurt de behandeling van kalknagels een tijdje. De schimmelinfectie zit onder je nagel en is dus moeilijk te bereiken. Het beste effect krijg je als de infectie nog niet te diep in je nagel zit. Denk je dat je een kalknagel krijgt? Grijp dan zo snel mogelijk in!