Zwemspa: lichaamsbeweging en ontspanning in één!

Ontspanning is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Iedereen doet dit op zijn eigen manier en hanteert daarbij zijn eigen rituelen. De een gebruikt bijvoorbeeld sport als ontspanningsmiddel en de ander een bezoek aan de spa. Echter is een veel voorkomende trend een combinatie van lichaamsbeweging en de spa. Deze twee worden namelijk samengevoegd in een zwemspa. Een zwemspa lijkt een beetje op een ruime jacuzzi die is verrijkt met een zwemgedeelte waar men tegen de stroming in kan zwemmen. Het andere gedeelte van de zwemspa is ingericht op pure ontspanning. Een zwemspa biedt dus de mogelijkheid om aan je conditie te werken en volledig te ontspannen in het comfort van je eigen omgeving.

Wat is een zwemspa eigenlijk?

De zwemspa is makkelijk te herkennen aan een aantal kenmerken. Zo is een zwemspa vaak vier tot zes meter lang, wat maakt dat hij in vergelijking tot een zwembad in de meeste tuinen past. Daarnaast kan men zelf kiezen of het bad wordt ingebouwd of op een terras wordt geplaatst. Een ander kenmerkende factor is het eindeloze zwemplezier dat een zwemspa met zich mee brengt. Het tegenstroomsysteem is namelijk in sterkte te regelen, waardoor je helemaal zelf de intensiteit van je training kunt bepalen en deze zo nodig kan bijstellen. Het fijne van een zwemspa is dat je na de intensieve zwemtraining heerlijk kunt ontspannen in het jacuzzi gedeelte. Bij sommige zwemspa’s zijn deze twee delen van elkaar afgescheiden wat ervoor zorgt dat je ook de temperatuur van de jacuzzi kunt aanpassen aan jouw persoonlijke wensen.

De voor- en nadelen

Het grootste voordeel van een zwemspa is toch wel de combinatie van lichaamsbeweging en ontspanning in een. Daarnaast is een zwemspa met zijn afmetingen relatief klein als je deze vergelijkt met de van een echt zwembad. Ook is een spa van dit type erg eenvoudig te plaatsen. Je kunt hierbij kiezen voor plaatsing op een terras of plaatsing in de grond. Een plaatsing in de grond is vaak wel wat duurder. Naast voordelen zijn er ook een aantal nadelen. Zo is een zwemspa alleen geschikt voor sportieve zwemmers en is deze een stuk minder geschikt voor bijvoorbeeld een zomerse poolparty. Ook is de aanschaf van een zwemspa een behoorlijke investering.