Gezond aankomen

Wanneer je overgewicht hebt zijn er legio websites en literatuur waar je terecht kunt voor hulp om af te vallen. Aan de andere kant zijn er ook mensen die te kampen hebben met ondergewicht, waar veel minder naslagwerk over te vinden is. Gewicht verliezen kan een uitdaging zijn, maar met aankomen is dit niet anders. Men spreekt van ondergewicht bij een BMI lager dan 18,5.

Oorzaak en gevolg van ondergewicht

Er zijn verscheidene oorzaken die tot ondergewicht kunnen leiden. Zo kan het zijn dat je schildklier te snel werkt of dat je maagklachten hebt. Ondergewicht kan ook een symptoom zijn van kanker. Daarnaast kunnen psychische aandoeningen zoals anorexia leiden tot ondergewicht.

Net als overgewicht brengt ook ondergewicht risico’s met zich mee. Denk hierbij aan zwakkere botten, een lage weerstand en hierdoor een grotere kans op ziekten en infecties, lusteloosheid, vermoeidheid en een algehele slechte conditie. Daarnaast kan het je spieren, lever en nieren aantasten. Een zeer ernstig geval van ondergewicht kan zelfs leiden tot problemen met andere organen en uiteindelijk eindigen in overlijden.

Hoe kom je aan op een gezonde manier?

Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende calorieën tot je neemt. Voor een vrouw betekent dit een inname van minimaal 2300 kcal en voor een man minimaal 2500 kcal. Zorg er ook voor dat je wat vaker tussendoortjes neemt. Dit betekent niet dat je ongezond moet gaan eten. Hoewel het eten van vet en veel suiker hand in hand lijkt te gaan met gewichtstoename, is het juist belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Vooral voeding met veel koolhydraten is belangrijk wanneer je op een gezonde manier wilt aankomen. Ontwikkel daarnaast spiermassa door te trainen. Het is verstandig om hiervoor een personal trainer in te schakelen die je hierbij kan begeleiden of een goede voedingsschema kan maken.

Medische voeding

Soms kan het echter zo zijn dat gewone voeding niet de oplossing biedt. Je kan in dit geval overwegen om de hulp in te schakelen van medische drinkvoeding. Medische drinkvoeding helpt bij het behandelen van ondergewicht. Het biedt een goede oplossing wanneer je moeite hebt met eten of wanneer je bijvoorbeeld chemotherapie ondergaat. Medische voeding bevat alle voedingsstoffen die je nodig hebt, waardoor het je kan helpen bij gewichtstoename.