Wat is planken

Wat is planken? En is planken effectief?

Wat is planken

Het is zo’n term die je regelmatig hoort als mensen praten over fitness of over sporten in het algemeen: planken. Wat is planken eigenlijk? En is planken effectief? We geven je snel het antwoord.

Planken als fitness oefening

Planken is een oefening die je altijd en overal kan uitvoeren. Je hebt er ook geen apparatuur voor nodig. Bij het planken houdt je je lichaam zo recht als een plank, dat is makkelijk te onthouden toch? We leggen je nu uit hoe je dat voor elkaar krijgt. Eerst ga je op je buik liggen. Je plaatst je ellebogen onder je schouders en drukt je tenen op de vloer. Vervolgens druk je je bovenlichaam op je onderarmen omhoog en zorg je dat ook je benen los van de grond komen. We horen je denken: “Is dat alles? En is planken effectief?”

Pittiger dan je denkt

Zo simpel is het dus niet. Want wat is planken in de praktijk? Het is de bedoeling dat je van jouw lichaam een plank maakt, zo recht als mogelijk. Je schouders, rug, heupen, benen en hakken moeten één rechte lijn vormen, en blijven vormen natuurlijk. Je rug mag niet hol of bol worden. En hoe langer je in die positie ‘hangt’, hoe meer je het gaat voelen, op verschillende plekken in je lijf. Is planken effectief? Ja dus. Je probeert uiteraard je heupen en billen omhoog te houden en dat kost steeds meer moeite. Voor je het weet, houd je ze zelfs hoger dan de bedoeling is. De rechte plank is dan verdwenen.

Planken is efficiënt

Je begrijpt ’t inmiddels vast al: planken is absoluut effectief. Je traint je core-stability, je rompstabiliteit. Je gebruikt immers het hele gebied van spieren in je buik, rug en bekken. Eén keer deze oefening doen en je weet waar we het over hebben. Ook je bilspieren worden flink aan het werk gezet. Met deze op zich eenvoudige oefening maak je eigenlijk de kern van je lichaam sterker. Omdat die kern de basis is van heel veel bewegingen, verminder je met planken je blessuregevoeligheid.

Uitnodigend planken

Als iemand nu nog eens de vraag ‘wat is planken?’ stelt, kan jij haarfijn uitleggen wat het antwoord is. Je kan het ook even voordoen uiteraard. Vraagt diegene dan ook nog ‘Is planken effectief?’, dan nodig je diegene even uit om met je mee te doen. Je hoeft het daarna dan vast niet meer uit te leggen.