eliquids

Enorme keuze: bijna 20.000 e liquids op de Nederlandse markt

De e liquids (vloeibare vullingen) in e-sigaretten zijn er in heel veel verschillende smaken. Uit een door de RIVM (Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu) gehouden inventarisatie, waarover door de RIVM werd gepubliceerd in het wetenschappelijk magazine ‘Tabacco Control’, blijkt dat fabrikanten en leveranciers inmiddels bijna 20.000 verschillende e liquids voor de Nederlandse markt hebben aangemeld. Gebruikers van e-sigaretten kunnen kiezen uit maar liefst 245 verschillende smaaksensaties. Vaak hebben deze smaaksensaties een zoete smaak.

Informatie over aangemelde e sigaretten is noodzakelijk

In geen enkel ander land is er zo’n ruime inventarisatie gedaan van de op markt verkrijgbare e liquids. Waarom heeft de RIVM in 2017 de informatie over alle door fabrikanten en leveranciers aangemelde  e- liquids geïnventariseerd? Omdat het RIVM deze gegevens (het aantal e liquids dat inmiddels is geregistreerd) nodig heeft om de overheid te kunnen adviseren over de deregulering van e sigaretten.

Populaire smaken worden gebruikt om jongeren te verleiden

Welke smaak werd in het onderzoek het vaakst genoemd? De smaak ‘fruit’ werd het vaakst genoemd (38%). Andere smaken die vaak werden genoemd: ‘tabakssmaak’ (16%), ‘toetjes’ (10%) en menthol (6%). Hieruit werd door de onderzoekers geconcludeerd dat 60% van de e liquids een zoete smaak heeft. Dat is natuurlijk niet zonder reden: jongeren moeten verleid worden om de e-sigaret te gaan gebruiken.

Hoe werken e liquids?

Er zijn dus veel verschillende smaken verkrijgbaar maar alle vloeistoffen bestaan uit een PG en een VG. De PG en VG zijn de draagvloeistoffen voor de e-sigaret vloeistof. In de PG worden nicotine en de verschillende smaakstoffen opgelost. Dit wordt dan aangelengd met VG die zorgt dat de rauwheid van de PG enigszins verzacht wordt.

Een PG is wat scherper in de keel en de vloeistof lijkt op water. De PG kan wat chemisch smaken. De VG is veel zachter in je keel en lijkt meer op stroop. De VG produceert ook grotere dampwolken. Het is goed om te weten dat niet iedere e liquid in iedere e-sigaret kan. Het hangt af van het type. Zo heb je het Pod systeem (tot 50% VG), de starterkit (tot 70% VG) en de Sub ohm (minimaal 50% VG).