zorgverzekering vergelijken

De juiste zorgverzekering kiezen

Iedereen in ons land is verplicht om een zorgverzekering te hebben die de noodzakelijk ziektekosten dekt. Iedereen betaalt netjes een maandelijks bedrag aan de zorgverzekeraar, maar veel mensen weten niet precies wat een zorgverzekering daadwerkelijk inhoudt. Om dit wat helderder te maken vertel ik in dit artikel daar meer over.

De soorten zorgverzekering

Om te beginnen is het handig om duidelijk te hebben dat niet elke zorgverzekering hetzelfde is. Er zijn namelijk verschillende soorten zorgverzekering, namelijk de basiszorgverzekering, de aanvullende zorgverzekering en de collectieve zorgverzekering.

De basiszorgverzekering is de verplichte zorgverzekering in ons land. Deze zorgverzekering dekt de noodzakelijke zorgkosten, zoals een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis. De overheid heeft deze zorgverzekering verplicht gemaakt zodat we niet in één moment in financiële problemen kunnen komen door enorm hoge zorgkosten.

Wanneer je extra zorgkosten gedekt wilt hebben, kan je ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering te nemen. Deze zorgverzekering dekt extra zorgkosten, zoals tandartskosten en fysiokosten.

Als derde heb je ook nog de collectieve zorgverzekering. Dit is een zorgverzekering die voor een grote groep mensen is bedoeld. Omdat je het dus met meerdere afsluit, is er meestal een korting op de premie die de individuen betalen.

Een zorgverzekering afsluiten

Veel mensen kunnen enorm veel besparen op hun zorgverzekering. Het is dus handig om jaarlijks te kijken of je huidige premie nog bij je past. Het is belangrijk dat je dit voor 1 januari van het volgende kalenderjaar doet, aangezien 31 december de laatste mogelijkheid is om over te stappen van zorgverzekeraar.

Veel mensen denken dat het erg lastig is om over te stappen van zorgverzekering, maar niks is minder waar. Het is wel belangrijk dat je het goed doet en dat kan aan de hand van de volgende stappen:

  1. Maak een overzicht voor jezelf met welke kosten je gedekt wilt hebben het komende jaar. Zo kan je kijken of je alleen een basis zorgverzekering of ook een aanvullende zorgverzekering nodig hebt.
  2. Neem een beslissing over hoeveel eigen risico je wilt betalen.
  3. Ga de zorgverzekeringen vergelijken op een zorgvergelijker online.
  4. Kies een zorgverzekering die bij jou past.
  5. Controleer of de zorgverzekeraar samenwerkt met ziekenhuizen in de buurt.
  6. Sluit je aan bij de zorgverzekeraar.

Binnen een aantal stappen kan je dus al een geschikt zorgverzekering vinden. Doe dit snel, want over een paar weken ben je al te laat!