Een blaasontsteking voorkomen

Een blaasontsteking voorkomen: 5 tips

Een blaasontsteking, heb jij er regelmatig last van? Een aanhoudende drang om te plassen, steeds kleine beetjes plassen, een branderig gevoel bij het plassen en pijn in je onderbuik zijn de belangrijkste symptomen van een blaasontsteking. Een blaasontsteking is niet alleen erg vervelend, maar het kan ook veel pijn doen. Daarom is voorkomen beter dan genezen! Maar hoe doe je dat, een blaasontsteking voorkomen? Wij helpen je graag met deze vijf tips!

Oorzaken blaasontsteking

Voordat we het gaan hebben over het voorkomen van een blaasontsteking is het wellicht interessant om de meest voorkomende oorzaken te bespreken:

– Vrouwen krijgen sneller een blaasontsteking. Dat komt omdat de plasbuis bij vrouwen korter is en deze dichter bij de anus ligt. Hierdoor komen bacteriën sneller in je blaas terecht, bijvoorbeeld door verkeerd afvegen na een toiletbezoek en door geslachtsgemeenschap.

– Je drinkt te weinig water en/of je plast je blaas niet goed leeg waardoor er bacteriën in je blaas achterblijven.

– Je hebt een verminderde weerstand, al dan niet in combinatie met een vitamine C tekort.

– Als de ontsteking niet helemaal weggaat en regelmatig terugkomt, kan er sprake zijn van een infectie van de urinewegen, bijvoorbeeld de nieren.

Hoe blaasontsteking voorkomen?

1. Blaasontsteking voorkomen: drink water, de rest komt later

Je kan een blaasontsteking voorkomen door voldoende water te drinken, bij voorkeur 1,5 liter water per dag. Hierdoor moet je vaker plassen en worden de slechte bacteriën sneller uit je lichaam afgevoerd. Als je het moeilijk vindt om genoeg water te drinken, kan je er wat citroen of munt aan toevoegen voor een lekker smaakje. Ook thee is gezond en zorgt ervoor dat je die 1,5 liter binnen hebt voordat je het weet!

2. Moet je plassen? Houd je plas niet op

Heb je het gevoel dat je moet plassen? Houd je plas dan niet op en ga meteen naar het toilet. Neem ook de tijd om alles goed uit te plassen. Op die manier blijven er geen bacteriën achter die zich in je blaas kunnen vermenigvuldigen en je vervolgens een ontsteking kunnen bezorgen. 

3. Veeg af van voor naar achter

Je kan ook een blaasontsteking voorkomen door je toiletpapier altijd van voor naar achter af te vegen. Wanneer je dit omgekeerd doet, dus van achter naar voor, kunnen er bacteriën van je anus bij je plasgaatje terechtkomen. Het gevolg kan een ontsteking zijn.

4. Ga plassen na de seks

Meteen gaan plassen na de seks, echt romantisch is het niet. Maar zo kan je als vrouw wel een blaasontsteking voorkomen. Tijdens de geslachtsgemeenschap bewegen bacteriën zich namelijk sneller in de urinebuis waardoor ze in de blaas terechtkomen. Wanneer je na de seks gaat plassen, spoel je de bacteriën als het ware weg en verlaag je de kans op een ontsteking. Vind je partner het een beetje raar dat je na de seks naar het toilet spurt? Zeg hem dan dat je er heel wat ellende mee kunt voorkomen.

5. Zorg voor voldoende vitamine C

Een laatste tip voor het voorkomen van een blaasontsteking is dat je de urine zuur moet houden. Dat doe je door voldoende vitamines binnen te nemen en dan specifiek vitamine C. Veel fruit en groenten eten is dus de boodschap, maar je kan ook vitaminesupplementen innemen. Vitamine C is de perfecte oplossing tegen een blaasontsteking. Bovendien draagt deze vitamine bij aan een goede weerstand!

We hopen dat deze tips je kunnen helpen bij het voorkomen van een blaasontsteking. Heb je toch een ontsteking te pakken? Ga dan langs bij de huisarts. De huisarts zal je in een potje laten plassen om te checken of er bacteriën in je urine zitten. Als er een ontsteking wordt vastgesteld, dan zal de huisarts een blaasontsteking behandeling voorzien en medicatie voorschrijven waardoor je je snel weer beter voelt!